Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ο Βραζιλιάνος κροίσος που αγοράζει όλα τα βινύλια του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δίσκους που παρέμεναν για χρόνια σκονισμένοι στις βιβλιοθήκες συλλεκτών ανά τον κόσμο διατηρεί καλά φυλαγμένους στην αποθήκη του έκτασης περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων ο κροίσος Ζέρο Φρέιτας από τη Βραζιλία.


Η συλλογή του αριθμεί κάποια εκατομμύρια δίσκους οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Σάο Πάολο με κοντέινερ από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Το πρώτο στερεοφωνικό που του έκανε δώρο ο πατέρας του μαζί με 200 άλμπουμ ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν το πάθος του για μουσική. Ακολούθησε η αγορά του πρώτου του δίσκου τον Δεκέμβριο του 1964, όταν ήταν ακόμα στην εφηβεία, ενώ όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο είχε ήδη στην κατοχή του 3.000 δίσκους.

Αν και σε μικρή ηλικία ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση με λεωφορεία η μεγάλη αγάπη του Ζέρο Φρέιτας ήταν η μουσική, γι’ αυτό άλλωστε αποτέλεσε και το αντικείμενο σπουδών του στο πανεπιστήμιο. Ακόμα κι όταν η επιχείρησή του εξαπλώθηκε κι έγινε πλούσιος, ο Φρέιτας ηλικίας 62 ετών, δεν απαρνήθηκε το χόμπι του. Η μανία του μάλιστα ενισχύθηκε όταν πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του. «Ίσως οφείλεται στο ότι ήμουν μόνος», εξηγεί ο ίδιος.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο οι δίσκοι αυτοί καταλήγουν στο σπίτι του, ο Βραζιλιάνος κροίσος έχει επιστρατεύσει δεκάδες συνεργάτες ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό μέχρι τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία και το Κάιρο. Ενας μόνο εξ αυτών έχει καταφέρει να τού εξασφαλίσει περίπου 100.000 κουβανέζικα άλμπουμ.

Εξάλλου, πρόσφατα, ο Φρέιτας προσέλαβε περίπου δέκα άτομα για να τον βοηθήσουν να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί στην αποθήκη του, αρχειοθετώντας το πλούσιο υλικό ανεκτίμητης αξίας. Διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ίσως και 20 χρόνια με την προϋπόθεση ωστόσο ότι ο Φρέιτας θα σταματήσει να εμπλουτίζει διαρκώς τη συλλογή του.

Πάντως, αντιλαμβανόμενος το ιστορικό βάρος των LPS που έχει στην κατοχή του, ο Βραζιλιάνος συλλέκτης αποφάσισε το 1985 να καταχωρήσει ένα σημαντικό μέρος από το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα «ARChive of Contemporary Music», η οποία περιλαμβάνει πλέον περίπου 2.200.000 τραγούδια από cd, δίσκους και κασέτες.

Την μη κερδοσκοπική αυτή πλατφόρμα επισκέπτονται τακτικά, δισκογραφικές εταιρείες, σκηνοθέτες αλλά και λάτρεις του μουσικής που δυσκολεύονται να βρουν συγκεκριμένα κομμάτια. Όπως ήταν αναμενόμενο μάλιστα πολλοί ήταν οι μουσικοί, μεταξύ των οποίων και ο κιθαρίστας των Ρόλινγκ Στόουνς, Κιθ Ρίτσαρντς, που αποφάσισαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία δωρίζοντας ηχογραφήσεις ή ακόμα και χρήματα. Μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του «ARChive of Contemporary Music» είναι ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Πολ Σάιμον, ο Νιλ Ρότζερς και ο Μάρτιν Σκορτσέζε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.