Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Το ξενύχτι... παχαίνει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος που δεν αδυνατίζεις, παρά το γεγονός ότι προσπαθείς.

Έχεις αϋπνίες; Υπάρχουν νέα για την ώρα που κοιμάσαι -και τα τσιμπολογήματα που την συνοδεύουν. Είναι πιθανό να είναι ένας από τους λόγους που σε εμποδίζουν να χάσεις κιλά παρά την προσπάθειά σου την υπόλοιπη μέρα. Μία πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ ύπνου και αδυνατίσματος: πώς δηλαδή η ώρα του ύπνου -και του φαγητού- μπορεί να επηρεάσει το βάρος σου.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Northwestern εξέτασαν τη συσχέτιση της ώρας ύπνου στη δίαιτα και στο ΔΜΣ (δείκτης Μάζας Σώματος) και κατέληξαν ότι όσο πιο αργά κοιμάσαι τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να πάρεις κιλά.

Μία ομάδα 52 ατόμων κράτησαν ημερολόγιο διατροφής και ύπνου για 7 ημέρες. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 2 κατηγορίες:

"Εκείνοι που κοιμούνταν κανονικά" έφταναν στο μέσο του ύπνου τους πριν τις 5:30 π.μ. Αυτά τα άτομα είχαν ήδη αποκοιμηθεί μέχρι τα μεσάνυχτα και ξυπνούσαν γύρω στις 8 το πρωί. Το 56% των συμμετεχόντων ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία. Αυτή η ομάδα είχε φάει πρωινο μέχρι τις 9 π.μ., μεσημεριανό μέχρι τη 1 και δείπνο μέχρι τις 7 μ.μ. κατά μέσο όρο. Όλοι είχαν τελειώσει με το φαγητό μέχρι τις 8:30 μ.μ.

"Εκείνοι που κοιμούνταν αργά" έφταναν στο μέσο του ύπνου τους μετά τις 5:30 π.μ. Πήγαιναν για ύπνο πολύ μετά τα μεσάνυχτα και ξυπνούσαν αργά το πρωί. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκε το υπόλοιπο 44% των ερευνηθέντων. Αυτή η ομάδα έτρωγε πρωινό κατά τις 12 το μεσημέρι, μεσημεριανό νωρίς το απόγευμα και βραδινό μετά τις 8 μ.μ. Κατά μέσο όρο είχαν τελειώσει με το φαγητό κάπου στις 10 το βράδυ.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα των ερευνητών;

- Εκείνοι που κοιμούνταν αργά κοιμόντουσαν λιγότερο από εκέινους που κοιμούνταν κανονικά - τουλάχιστον 1 ώρα λιγότερη κάθε βράδυ.

- Εκείνοι που κοιμούνταν κανονικά κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στο δείπνο από την άλλη ομάδα.

- Όσοι κοιμούνταν αργά είχαν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής από την άλλη ομάδα - έτρωγαν περισσότερο fast food, επιναν περισσότερα αναψυκτικά, κατανάλωναν λιγότερα λαχανικά.

Αυτές οι συνήθειες βρέθηκαν να έχουν σχέση με υψηλότερη ΔΜΣ. Ο ισχυρότερος δείκτης για αυξημένο νούμερο ΔΜΣ ήταν το φαγητό μέτα τις 8:00 μ.μ. Τι σημαίνει αυτό; Δεν έχει σημασία μόνο τι τρως, αλλά και η ώρα που το τρως μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σου να χάσεις βάρος.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.