Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Λούβρο: Αποστολή 12 μαθητών από τη Σαμοθράκη για τη "νέα" Νίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δώδεκα μαθητές της Σαμοθράκης, από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, βρέθηκαν στο Παρίσι προσκεκλημένοι από το Μουσείο του Λούβρου από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου. Τους μαθητές συνόδευσαν οι διευθύντριες του Δημοτικού σχολείου Καμαριώτισσας και του Γυμνασίου Σαμοθράκης και δύο εκπαιδευτικοί. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Γεώργιος Χανός και ο Πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού, Παναγιώτης Παπάς.

Η αντιπροσωπία ταξίδεψε αρχικά για Αθήνα όπου έγινε δεκτή από την Γαλλική Σχολή Αθηνών, η οποία διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό - περιηγητικό πρόγραμμα για τα παιδιά στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Σχολής όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Βιβλιοθήκη της Σχολής αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο Παρίσι την αποστολή υποδέχθηκε ο κ. Ludovic Laugier ερευνητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση του ''νέου'' αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης και την ξενάγηση στον χώρο συντήρησης του αγάλματος έπειτα από ειδική άδεια πρόσβασης που δόθηκε για τους μαθητές.





Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή από την Σαμοθράκη είναι από τους πρώτους Έλληνες που θαύμασαν την ''νέα Νίκη'' στη σκάλα Daru του Λούβρου, μιας και το άγαλμα επανατοποθετήθηκε στην θέση του, μετά από 10μηνη συντήρηση στην οποία υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013-2014.

Στο πρόγραμμα των μαθητών συμπεριλήφθηκε και ξενάγηση τόσο στα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου όσο και στο μουσείο Orsay την επομένη μέρα και έτσι δόθηκε μια σημαντικότατη ευκαιρία στους μαθητές να ξεναγηθούν σε 3 από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου (Ακρόπολης, Λούβρου, Orsay) μέσα σε 3μέρες.

Στο περιθώριο του εκπαιδευτικού προγράμματος η αποστολή είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την πόλη του Φωτός και να επισκεφτεί μερικά μόνο από τα πλούσια αξιοθέατα του Παρισιού όπως τον Πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, την Αψίδα του Θριάμβου και τα Ηλύσια Πεδία.



Ειδικής υποδοχής έτυχαν οι μαθητές από τον Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και την Ελληνίδα Πρόεδρο της Action Aid κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, οι οποίοι επισκέφθηκαν την αποστολή στο ξενοδοχείο της, συνομίλησαν με τους μαθητές και συζήτησαν με τους εκπροσώπους του Δήμου την προοπτική δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για την Σαμοθράκη υπό την εποπτεία του κ. Γαβρά. Επίσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα για την ανάδειξη και προβολή της Σαμοθράκης τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Λούβρο έχει εντάξει την δράση αυτή της φιλοξενίας των παιδιών της Σαμοθράκης στο έργο Συντήρηση και Αποκατάσταση του Μνημείου η ''Νίκη της Σαμοθράκης''. Στις συζητήσεις που έγιναν με τους υπεύθυνους του Μουσείου του Λούβρου εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η διάθεση να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί η συνεργασία-σχέση μεταξύ του Μουσείου και του Δήμου της Σαμοθράκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.