Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια της Πελοποννήσου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκινούν εντατικοί ψεκασμοί για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Η νόσος του καταρροϊκού πυρετού έχει εξαπλωθεί σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, με δεκάδες κοπάδια να έχουν μολυνθεί. Σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, εξετάζοντας το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, παρουσία κτηνοτρόφων από όλη την περιφέρεια.

H διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ανέφερε ότι με ταχύτατο ρυθμό εξαπλώνεται το πρόβλημα και σημείωσε ότι έχουν προσβληθεί 88 κοπάδια σε όλη την περιφέρεια, με διαπιστωμένα κρούσματα σε 30 κοπάδια στην Αρκαδία, 45 στη Λακωνία, 11 στη Μεσσηνία και από 1 σε Αργολίδα και Κορινθία, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτό θα αυξηθεί αφού υπάρχουν πολλά περιστατικά προς διερεύνηση. Προς απόδειξη αυτού, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόσθεσε ότι τα μολυσμένα κοπάδια στη Λακωνία σήμερα έφτασαν τα 60 από 45 που ήταν χθες.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησαν άμεσα να τους χορηγηθούν φάρμακα και να ενισχυθούν από το κράτος με ζωοτροφές, γιατί δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων και οι ίδιοι δεν αντέχουν οικονομικά να ανταποκριθούν.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα παρά την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει, και κατηγόρησε για λαϊκισμό την αντιπολίτευση. Επιπλέον, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα της περιφέρειας, με καθηγητές κτηνιατρικής και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς το πρόβλημα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για αδράνεια και αδιαφορία την περιφερειακή αρχή, λέγοντας πως η περιφέρεια είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού από το χειμώνα και δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα.

Τελικά, το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή εταιρεία ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε., ύψους 498.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του εντόμου φορέα του καταρροϊκού πυρετού στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ουσιαστικά με τη σύμβαση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να χαρτογραφηθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες, να οριοθετηθούν οι περιοχές που είναι για ψεκασμό και να ξεκινήσουν εντατικά και από αύριο το πρωί οι ψεκασμοί για να περιοριστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.