Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ελληνική συμμετοχή στη «Μεγάλη νύχτα των εκκλησιών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ναοί και καλλιτέχνες θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Οι δύο ελληνορθόδοξοι ναοί που βρίσκονται στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, θα συμμετάσχουν αύριο στις εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Η μεγάλη νύχτα των εκκλησιών» που πραγματοποιούνται φέτος για δέκατη στη σειρά χρονιά στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό, 188 ναοί της Βιέννης, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ελληνοορθοδόξων, και συνολικά 758 ναοί σε αυστριακές πόλεις, θα παραμείνουν ανοικτοί για τους πιστούς και το κοινό, από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, προσφέροντας πάνω από 3.200 εκδηλώσεις, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου.

Στη «Μεγάλη νύχτα των εκκλησιών» συμμετέχουν φέτος και οι επισκοπές της γειτονικής Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας στις οποίες, όπως και στην Αυστρία, οι εκατοντάδες συμμετέχοντες ναοί, θα είναι συντονισμένοι με τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης, ώστε να ηχήσουν με τις καμπάνες τους την έναρξη των εκδηλώσεων στις 17:50 τοπική ώρα.

Στις περσινές εκδηλώσεις είχαν συμμετάσχει σε όλη την Αυστρία πάνω από 330.000 κάτοικοί της και ξένοι τουρίστες, ενώ οι φετινές εκδηλώσεις θα προσφέρουν από συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής και χορωδιών, μέχρι διαλέξεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις, θεατρικά έργα και ειδικές παραστάσεις για παιδιά και εφήβους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στους δύο ελληνοορθόδοξους ναούς της αυστριακής πρωτεύουσας περιλαμβάνει ξεναγήσεις με αναφορές στην ιστορία του Ελληνισμού της Βιέννης και σε βασικά θέματα της ορθόδοξης κατήχησης, όπως επίσης συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής.

Στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας -όπου βρίσκεται το κτίριο της μητρόπολης στο οποίο στεγάζεται και η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό- θα παρουσιαστούν ύμνοι από την ορθόδοξη θεία λειτουργία που θα ερμηνεύσουν γνωστοί καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, η Ελληνίδα υψίφωνος Αλθέα Παπούλια, ο Κύπριος βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και ο Έλληνας κοντρα-τενόρος Άγγελος Βαφειάδης με τη συνοδεία νέων Ελλήνων σπουδαστών κλασικής μουσικής. Στον ναό του Αγίου Γεωργίου, κύριοι συντελεστές της συναυλίας εκκλησιαστικής μουσικής θα είναι οι ιεροψάλτες Δημήτριος Αποστολάκης και Χρυσοστένης Τασλής.

Οι δύο ελληνορθόδοξοι ναοί αποτελούν την κύρια μαρτυρία της ένδοξης παρουσίας του ελληνισμού στη Βιέννη ήδη από το Μεσαίωνα. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου ανεγέρθηκε το 1802 και εκείνος της Αγίας Τριάδας το 1836, σε σχέδια του ξακουστού αρχιτέκτονα Θεοφίλου Χάνσεν, του οποίου πέρυσι γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στην Αυστρία ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται σήμερα στις 500.000, με την Ορθόδοξη να είναι -μετά τη Ρωμαιοκαθολική- η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στη χώρα.

Εκτός της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, υπάρχουν αναγνωρισμένες ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι ορθόδοξες εκκλησίες Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, οι οποίες, παρά την εσωτερική αυτονομία τους, εκπροσωπούνται απέναντι στο αυστριακό κράτος διά του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη και εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Σημαντική θεωρείται η καθιέρωση, πριν από μερικά χρόνια, μαθήματος Ορθόδοξων Θρησκευτικών στα αυστριακά σχολεία, στο οποίο οι δάσκαλοι διορίζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία (οι δάσκαλοι σήμερα ανέρχονται σε σχεδόν 100 και διδάσκουν χιλιάδες μαθητές στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Επίσης από εξαετίας υπάρχει τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας στη νέα Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αυστρίας.

Αυτή την εβδομάδα και με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Αυστρίας- έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, ξεκίνησαν στις αίθουσες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης μαθήματα γερμανικής γλώσσας για να βοηθηθούν οι Έλληνες που πρόσφατα βρέθηκαν στην Αυστρία σε αναζήτηση εργασίας.

Τα μαθήματα, που γίνονται σε τρεις ομάδες με διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας, θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να συνεχιστούν από τις αρχές του φθινοπώρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.