Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ανατροπές στον χάρτη του συνδικαλισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» μετά από 32 χρόνια προχωρά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το Εθνος.

Στο τραπέζι μπαίνουν μια σειρά ριζικών αλλαγών από τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η «ατζέντα» των αλλαγών θα περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία:

- Τον τρόπο χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ενίσχυση των συνδικάτων (π.χ. σήμερα υπάρχει σχετική εισφορά) από το κράτος ή εάν αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται προαιρετικά από όσους εργαζόμενους το επιθυμούν.

- Το πρόβλημα του κατακερματισμού που σήμερα παρατηρείται, καθώς σήμερα υπάρχει πληθώρα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Στο τραπέζι θα μπει το θέμα «ενοποιήσεων», ώστε τα συνδικάτα να εκφράζουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων.

- Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή με ποια διαδικασία θα λαμβάνεται η απόφαση. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρείες πλειοψηφίες των εργαζομένων.

- Το θέμα της αξιοποίησης των συνδικάτων. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχει στο συνδικαλιστικό κίνημα (με τη συμμετοχή στις απεργίες να «πέφτει» ακόμα και στο 10%).

- Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στην πράξη το καθεστώς χορήγησης αδειών είναι πιο «ευέλικτο» στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι άλλωστε εξηγείται το ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστών προέρχεται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.