Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2013

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2013: Η τελική λίστα με τα καλύτερα υποψήφια έργα.

Εκατοντάδες έργα ανταγωνίστηκαν στους εθνικούς διαγωνισμούς του 2013 με την ελπίδα να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας. Φέτος, 19 έργα συμμετέχουν στην τελική λίστα των υποψήφιων έργων σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται συναρπαστική για τα Βραβεία και παρουσιάζει μια νέα κατηγορία: Υποστήριξη της ανάπτυξης των Πράσινων αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων. Τα βραβεία έλαβαν συμμετοχές από 28 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του νέου κράτους-μέλους της Κροατίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από μέλη υψηλού επιπέδου και εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό χώρο αξιολόγησε τις 53 εθνικές νικητήριες συμμετοχές και δημιούργησε μια λίστα 19 υποψηφίων σε έξι κατηγορίες. Οι νικητές για καθεμιά από τις έξι κατηγορίες θα ανακοινωθούν στη Συνέλευση των ΜΜΕ (Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) στις 25 Νοεμβρίου 2013 στη Βίλνιους της Λιθουανίας στην οποία όλοι οι υποψήφιοι είναι καλεσμένοι. Ένα έργο θα παραλάβει επίσης το περίβλεπτο Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Antonio Tajani, υπεύθυνος για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία, σχολίασε για τη φετινή τελική λίστα των υποψήφιων έργων: «Η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα αυτών των αξιόλογων έργων αποδεικνύει ακριβώς γιατί την αξιοποίηση του επιχειρηματικού πνεύματος είναι τόσο σημαντική για την προαγωγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Φέτος, πολλά έργα απευθύνονται στους νέους, παρουσιάζοντας τη σημασία της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων της Ευρώπης. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες βέλτιστης πρακτικής εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Κατηγορία 1: Προώθηση της Επιχειρηματικότητας

Βέλγιο: Το Boost Your Talent (BYT) είναι ένα έργο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και εστιάζει σε σχολεία άλλους οργανισμούς με επίκεντρο τη νεολαία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του καναλιού των Βρυξελλών και κεντρικές περιοχές. Παροτρύνει τους νέους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να ανακαλύψουν την επιχειρηματικότητα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις δικές τους επιχειρηματικές δεξιότητες και προσόντα και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο δικό τους έργο με σκοπό την επίτευξη της κοινωνικής και επαγγελματικής επιτυχίας. Μέσω σειράς προγραμμάτων και πρωτότυπων δραστηριοτήτων, τα προσαρμόζονται για να εναρμονίζονται με τις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, οι νέοι ανακαλύπτουν την επιχειρηματικότητα και το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Το BYT παροτρύνει τους νέους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα δικά τους έργα με στόχο την κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία. Το BYT εκπαίδευσε άμεσα 8.316 μαθητές ανάμεσα στα τέλη του 2008 και τον Απρίλιο του 2013.

Ιρλανδία: Το Student Enterprise Awards Programme προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν επιχειρηματικές δεξιότητες σε ένα πρακτικό ρεαλιστικό σενάριο όπου ιδρύουν και λειτουργούν τις δικές τους μίνι επιχειρήσεις για έξι εβδομάδες ή περισσότερο. Τα Επιχειρηματικά Συμβούλια Πόλεων και Κομητειών, ένα δίκτυο φορέων στήριξης για τον τομέα των μικρών εταιρειών το οποίο υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση, καθιέρωσε έναν εθνικό ετήσιο διαγωνισμό διαφόρων επιπέδων σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες για παραπάνω από δύο σχολικά τρίμηνα ασχολούμενοι με τη λειτουργία και την ίδρυση των δικών τους μίνι επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κύκλους για μικρές ηλικίες (12-13 ετών), ενδιάμεσες ηλικίες (14-15 ετών) και μεγαλύτερες ηλικίες (16-17 ετών) και οι μαθητές όλων των κατηγοριών παροτρύνονται να εργάζονται σε ομάδες μέχρι και 5 ατόμων δίνοντας τη δυνατότητα του επιμερισμού των εργασιών και προάγοντας την έννοια της ομαδικής εργασίας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και φέτος ξεπερνούν τους 17.000.

Πολωνία: Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης του Wrocław περιελάμβανε την παραγωγή και την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης με τίτλο «Το παραμύθι για τον Janek, τον επιχειρηματία και τα ανόητα αδέλφια του». Ως αποτέλεσμα οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν τα γνωρίσματα του χαρακτήρα που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, κατάλαβαν την έννοια της λέξης «επένδυση» και τις συνέπειες της δημιουργίας υπέρογκων χρεών. Αυτό είναι το πρώτο εκπαιδευτικό εργαλείο στην Πολωνία με τη μορφή θεατρικής παράστασης με στόχο την εμπέδωση της επιχειρηματικότητας και απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προωθεί επίσης την επιχειρηματική νοοτροπία και την αφύπνιση του καταναλωτή ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Εκτός από το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ζωντανά, 60.000 μαθητές από 720 σχολεία της χώρας είδαν την παράσταση στο διαδίκτυο.

Φινλανδία: Ο φορέας εκπαίδευσης MyCity είναι μια μικρογραφία της πόλης που έχει χτιστεί από φορητά περιτοιχισμένα στοιχεία και περιλαμβάνει τουλάχιστον 15 διαφορετικές τοπικές και περιφερειακές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Οι μαθητές ασχολούνται με το επάγγελμά τους εντός της πόλης και λαμβάνουν μισθό. Ενεργούν επίσης ως καταναλωτές και ως πολίτες της κοινωνίας. Περίπου 70 μαθητές εργάζονται ταυτόχρονα στο χώρο του MyCity. To MyCity, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Φινλανδίας, λειτουργεί σε οχτώ διαφορετικούς δήμους και 24.000 μαθητές της έκτης τάξης και 1.000 δάσκαλοι έχουν επισκεφθεί τους χώρους.

Σερβία: Οι επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε γυναίκες παραμένουν μειοψηφία στη Σερβία αποτελώντας μόνο το 26% του συνόλου των ΜΜΕ. Συνεπώς, πολλές γυναίκες στρέφονται στην Ένωση Γυναικών Επιχερηματιών της Σερβίας (ABW), η οποία προωθεί και παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες επιχειρηματίες και παράλληλα υποστηρίζει τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ενθαρρύνει την τοπική, περιφερειακή και διεθνή δικτύωση. Η ABW αναγνώρισε την ανάγκη και τη δυνατότητα ανάπτυξης των ικανοτήτων των τοπικών οργανώσεων να προωθούν γυναίκες επιχειρηματίες όπως επίσης και να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν την επισημοποίηση και την επίσημη καταχώριση των νέων ενώσεων των γυναικών επιχειρηματιών σε μεμονωμένες κοινότητες. Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει σε επαφή τις γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε όλη τη Σερβία, ενδυναμώνοντας τις τοπικές σχέσεις και εδραιώνοντας και αναπτύσσοντας τις πρόσφατα συστημένες τοπικές ενώσεις. Τον περασμένο χρόνο δημιουργήθηκαν τρεις νέες Ενώσεις Γυναικών Επιχειρηματιών στο Novi Pazar, στη Subotica και το Zajecar.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το πρόγραμμα The Premier League Charitable Fund (PLEA) συστάθηκε για να βοηθήσει στη διδασκαλία των βασικών αρχών μιας επιχείρησης και της αυτοαπασχόλησης σε μαθητές 11-19 χρονών. Εμπνευσμένο από ένα μοντέλο που θεωρήθηκε καινοτόμο και εφαρμόστηκε στον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Middlesbrough, η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας έχει δει 135.000 μαθητές να λαμβάνουν μέρος στα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του, με περισσότερους από 1.500 νέους να εξασφαλίζουν προσόντα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, ως αποτέλεσμα του προγράμματος, δίνοντας τους διαπίστευση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών (Oxford Cambridge και RSA Examinations). Το πρόγραμμα βασίζεται σε μαθήματα διάρκειας 10 εβδομάδων, τα οποία σχεδιάστηκαν πρώτα από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Middlesbrough, και βοηθά τους νέους να κατανοήσουν τις βασικές αρχές μιας επιχείρησης μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων διαδραστικής μάθησης τόσο μέσα στην τάξη όσο και στα γήπεδα ποδοσφαιρικά στάδια. Τα προγράμματα PLEA εφαρμόζονται σε 20 συλλόγους, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με πάνω από 80.000 νέους.

Κατηγορία 2: Επιχειρηματικές Δεξιότητες

Δανία: To Vᴂkstfabrikkerne (The Growth Factories) είναι ένα πρόγραμμα εκκόλαψης επιχειρήσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010. Το έργο αποτελείται δέκα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, τα οποία κατανέμονται γεωγραφικά σε όλη την περιφέρεια της Ζηλανδίας. Οι εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις συμμετέχουν, ως μέρος του προγράμματος, σε εξατομικευμένο «πρόγραμμα ανάπτυξης» διάρκειας 1,5-3 ετών το οποίο αποτελείται από δραστηριότητες επαγγελματικής καθοδήγησης και δικτύωσης και από εκπαιδευτικά μαθήματα σε συνεργασία με το περιφερειακό πανεπιστήμιο. Μια αξιολόγηση στη μέση του έργου τον Ιανουάριο του 2013 διαπίστωσε ότι το 62% των εκκολαπτόμενων επιχειρήσεων που έκαναν τζίρο πριν από την είσοδό τους στο πρόγραμμα Growth Factories έχουν βιώσει την ανάπτυξη. Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί ήδη 54 επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιφέρεια και αναμένονται άλλες 300 στα επόμενα τρία χρόνια.

Ιρλανδία: Το Senior Enterprise είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ενασχόληση των ατόμων που είναι 50 ετών και άνω με την επιχειρηματικότητα και να τους ενημερώσει για τη δυνατότητα που έχουν να ιδρύσουν μια επιχείρηση, να αγοράσουν ή να επενδύσουν σε μια επιχείρηση που ίδρυσε κάποιος άλλος ή να γίνουν μέντορες-εθελοντές. Από την αρχή, ο στόχος είναι να ιδρυθούν περισσότερες επιχειρήσεις, να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και να αξιοποιηθούν περισσότεροι συνταξιούχοι ως σύμβουλοι σε νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα σχεδόν 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα οποία έλαβαν μερική στήριξη από το πρόγραμμα Senior Enterprise στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, έχουν ιδρύσει νέες επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι ο τριπλάσιος από τον στόχο που τέθηκε στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας τον Οκτώβριο του 2010.

Σερβία: Ο σκοπός του προγράμματος Junior Achievement (JA) Serbia είναι να εκπαιδεύει νέους ανθρώπους και να εμπνέει τους νέους με σκοπό την αξιολόγηση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την κατανόηση της έννοιας της επιχείρησης και της οικονομίας. Ο γενικός στόχος του JA Serbia είναι να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στα πλαίσια του οποίου θα προετοιμάζει και θα εμπνέει τους νέους της Σερβίας να γίνουν μέλη της κοινωνίας που θα συνεισφέρουν και να εκπαιδεύει τους νέους στα πεδία της επιχειρηματικότητας, των χρηματοοικονομικών γνώσεων και των επιχειρήσεων. Το όραμα του έργου είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής γενιάς, η οποία θα λαμβάνει μέρος σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής και επομένως θα αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης. Από την ίδρυσή του το 2005, το JA Serbia έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 30.000 μαθητές οι οποίοι έλαβαν καθοδήγηση από 500 εκπαιδευμένους για το εν λόγω πρόγραμμα καθηγητές σε περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη τη Σερβία. Κατά τη διάρκεια της σχολικού έτους 2011/12, συμμετείχαν 8021 μαθητές στα προγράμματα JA Serbia τα οποία υποστηρίχθηκαν από 485 καθηγητές και δασκάλους σε 156 σχολεία της δευτεροβάθμιας και 52 της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 72 δήμους.

Κατηγορία 3: Βελτίωση του Επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Βέλγιο: Το The Belgium Starters Agreement βοηθά επίδοξους και εν ενεργεία επιχειρηματίες να πετύχουν. Οι επιχειρηματίες δεσμεύονται από συμφωνητικό του ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης που υπογράφουν με την πόλη της Γάνδης να καταρτίσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο, να απευθυνθούν σε επαγγελματίες για συμβουλές και σε ειδικούς για καθοδήγηση, να παρακολουθήσουν μαθήματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης και να συνεχίσουν την ανεξάρτητη επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη Γάνδη. Χάρη στη σύμβαση αυτή, οι επιχειρηματίες μπορούν να λάβουν ως στήριξη μέχρι 5.000 ευρώ για εκπαίδευση, επαγγελματική καθοδήγηση και επενδύσεις. Όλες οι νεοφυείς εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις στη Γάνδη για λιγότερο από δύο χρόνια μπορούν να υποβάλουν αίτημα για το συμφωνητικό του ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης. Ένας από τους σημαντικούς στόχους αυτού του συμφωνητικού είναι η αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των νεοφυών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων και η αποτροπή πτώχευσης. Συνολικά 171 συμφωνητικά ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων έλαβαν θετική εισήγηση από την επιτροπή αξιολόγησης με 166 από αυτές να έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Ιταλία: Το Incredibol!, το έργο Creative Innovation της Μπολόνια, υποστηρίζει τα δημιουργικά επαγγέλματα στην Emilia-Romagna μέσω συνεισφοράς σε μετρητά, των χώρων εργασίας και ενός δικτύου δημοσίων και ιδιωτικών συνεργατών οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στους νικητές του βραβείου. Το Incredibol! είναι επίσης μια κοινότητα η οποία αλληλεπιδρά και βελτιώνει τον τομέα των τοπικών πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων (ICC). Το Incredibol! ξεκίνησε το 2010 και συγκέντρωσε 243 εντυπωσιακές ιδέες σχεδίου από όλη την περιφέρεια. Συνολικά 32 βραβευμένα έργα μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, περισσότερες από 500 ώρες εκπαίδευσης και την επαγγελματική υποστήριξη 15 συμβούλων. Επιπρόσθετα, 10 νικητές είχαν τη δυνατότητα χρήσης των χώρων εργασίας του δήμου χωρίς χρέωση.

Λετονία: Το Think Small First αναπτύχθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λετονίας (LCCI) για να βγάλει τη Λετονία από την οικονομική κρίση. Η πρωτοβουλία βοήθησε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προωθώντας τη δημιουργία ειδικού φορολογικού συντελεστή και απλοποιημένου φορολογικού συστήματος εισάγοντας ένα πρόγραμμα πίστωσης για πολύ μικρές επιχειρήσεις και παρέχοντας πληροφορίες για την έναρξη μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε ένα μέρος. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λετονίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στo Κοινοβούλιο της Λετονίας, στο Saeima. Μέσω της στήριξης του Υπουργείου Οικονομίας, τη φορολογική νομοθεσία για την πολύ μικρή επιχείρηση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Ως αποτέλεσμα, 28.000 επιχειρήσεις συνολικά έχουν αξιοποιήσει το απλοποιημένο φορολογικό σύστημα.

Λιθουανία: Οι Εγγυήσεις Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (INVEGA) είναι ένας οργανισμός εγγυήσεως που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Λιθουανίας. Το INVEGA παρέχει εγγυήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια που χορηγούνται σε εκπροσώπους ΜΜΕ για την ίδρυση νεοφυούς επιχείρησης ή την επέκταση επιχείρησης. Εκτός από την παροχή εγγυήσεων, το INVEGA αποζημιώνει το 50% του καταβληθέντος τόκου των ΜΜΕ και επίσης αξιοποιεί διάφορα μέτρα χρηματοοικονομικής τεχνικής. Δύο μέτρα για τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου υλοποιούνται επί του παρόντος από το Ταμείο INVEGA. Τα μέτρα αυτά δίνουν τη δυνατότητα και διευκολύνουν την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ΜΜΕ στην τόσο απαραίτητη για αυτές χρηματοδότηση. Από το 2001 το INVEGA έχει δώσει 3978 εγγυήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Κατηγορία 4: Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης

France: Η περιφερειακή πρωτοβουλία με τίτλο International Relays είναι μια πρωτότυπη και εξατομικευμένη έννοια η οποία αξιοποιεί εμπειρογνώμονες της χώρας για την ανάπτυξη εταιρειών που βρίσκονται στη Champagne-Ardenne για εξαγωγές. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη στήριξη εταιρειών σε τοπικό επίπεδο δίνοντάς τους τη δυνατότητα υλοποίησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής εμπορικής ανάπτυξης. Οι εφτά από τις δέκα ΜΜΕ οι οποίες επέλεξαν να συνεργαστούν με την International Relays θωράκισαν τις επιχειρήσεις τους και αύξησαν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Αυτή η τεχνική και οικονομική συνδρομή περιλαμβάνει εξατομικευμένη στήριξη προσαρμοσμένη στην εμπορική ανάπτυξη των εταιρειών της περιφέρειας σε αγορές με μεγάλες δυνατότητες. Η International Relays επέτρεψε σε 100 εταιρείες από την περιφέρεια της Champagne-Ardenne να εφαρμόσουν αποτελεσματική δραστηριότητα εξαγωγών.

Πορτογαλία: Η βιομηχανία υποδημάτων της Πορτογαλίας εξάγει παραπάνω από το 95% της παραγωγής της στις πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές. Η APICCAPS, η εθνική ένωση επιχειρήσεων με την υποστήριξη του προγράμματος Compete, έλαβε διάφορα μέτρα για να προωθήσει την βιομηχανία υποδημάτων της Πορτογαλίας προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στον κλάδο να προχωρά με σταθερά βήματα σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η τρέχουσα καμπάνια βοήθησε στην προώθηση 120 ΜΜΕ σε εκδηλώσεις για επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Η καμπάνια χρησιμοποίησε και ένα σύμβολο που σχεδιάστηκε για τα υποδήματα της Πορτογαλίας με το σύνθημα Υποδήματα Πορτογαλίας: Σχεδιασμένα από το Μέλλον. Η εικόνα προωθεί το χαρακτηριστικό της ποιότητας και επιδιώκει την καθιέρωση των υποδημάτων της Πορτογαλίας ως μια εκλεπτυσμένη καινοτομία. Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών υποδημάτων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% στα τελευταία δύο χρόνια.

Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων

Κύπρος: Η Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd είναι πρωτοβουλία η οποία διαμορφώθηκε από το κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και μεριμνά για τη διαχείριση των συσκευασιών σύμφωνα με τις αρχές της Υπευθυνότητας του Παραγωγού. Η Green Dot Cyprus ξεκίνησε την αποκομιδή ανακυκλώσιμων οικιακών αντικειμένων στην Κύπρο το 2007 και έχει αναπτυχθεί καλύπτοντας το 85% του πληθυσμού μέσα σε πέντε χρόνια. Οι Κύπριοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην υπηρεσία και το ποσοστό ανακύκλωσης του συνόλου διπλασιάστηκε την περίοδο 2006 - 2012. Ο οργανισμός δημιούργησε περισσότερες από 200 νέες πράσινες θέσεις και έχει δώσει την ευκαιρία σε τοπικές εταιρείες ανακύκλωσης να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους.

Τουρκία: Βασικοί στόχοι του έργου της πόλης του Gürsu είναι η αύξηση της χρήσης πράσινης ενέργειας για την αποτροπή περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η εξοικονόμηση ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δημοτικές υπηρεσίες και η τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Από το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας, διαμορφώθηκαν, ελέγχθηκαν και εφαρμόστηκαν τέσσερις καινοτόμες εφαρμογές. Αναπτύχθηκε μια φωτοβολταϊκή ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας και το Gürsu είναι πλέον γνωστό για τη χρήση καθαρής ηλιακής ενέργειας σε όλους τους τομείς των υπηρεσιών του. Το έργο έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Τουρκία να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από την έναρξη του έργου, το Gürsu καλύπτει το 40% την αναγκών του σε ηλεκτρισμό από τον ήλιο τους πέντε μήνες το χειμώνα και το 100% των αναγκών του τους εφτά μήνες του χειμώνα.

Κατηγορία 6: Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα

Δανία: Η πρωτοβουλίαEntrepreneurship in Denmark συλλέγει και διαδίδει τη γνώση, εδραιώνει τα δίκτυα και τη συνεργασία σε οργανισμούς που συνδέονται με τις επιχειρήσεις και την απασχόληση και προσφέρει δραστηριότητες στο πλαίσιο της ανάπτυξης απόδοσης. Ο στόχος του έργου είναι η βελτίωση της διαμόρφωσης, της επιβίωσης και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων που ανήκουν σε ανθρώπους με διαφορετική εθνική προέλευση. Το έργο έχει διευκολύνει τον συνεταιρισμό μεταξύ των έξι δήμων, των περιφερειών της Δανίας, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης της Δανίας. Η επιχειρηματικότητα στη Δανία περιλαμβάνει έξι τοπικές μονάδες και το εθνικό κέντρο πληροφοριών.

Σλοβακία: Το AV mobilita s.r.o. είναι ένα προστατευόμενο εργαστήριο που ειδικεύεται στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής. Ως οργανισμός πιλοτικά, επικεντρώθηκε στις επισκευές αυτοκινήτων και συντονίζει πλέον άλλα προστατευόμενα εργαστήρια τα οποία αποτελούν μέρος του Handy Disabled Persons Project της Škoda στη Bratislava, στη Prešov, στη Banská Bystrica και τη Žilina. Συμμετέχει στις πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες των Ενώσεων των Εγγεγραμμένων Ατόμων με Αναπηρία σε όλη τη Σλοβακία. Το πρόγραμμα διευκολύνει την ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μέσω του μέτρου των ειδικών τιμών πώλησης των οχημάτων, καθώς και μέσω ολοκληρωμένης θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων που επιθυμούν μια άδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Το 2009, το εργαστήριο έλαβε ένα βραβείο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας της Σλοβακικής Δημοκρατίας για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο χώρο εργασίας.

Σχετικά με τα Βραβεία

Από το 2006, τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία έχουν επιβραβεύσει την αριστεία όσον αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τότε που θεσπίστηκαν τα βραβεία αυτά, διαγωνίστηκαν περισσότερα από 2.500 έργα, στηρίζοντας από κοινού τη δημιουργία περισσότερων από 10.000 νέων επιχειρήσεων. Ο στόχος αυτού του θεσμού είναι να εντοπίζει και να αναγνωρίζει τις επιτυχημένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου να προωθούνται οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα, να παρουσιάζονται και να διαδίδονται παραδείγματα βέλτιστων επιχειρηματικών πολιτικών και πρακτικών, να προβάλλεται ο ρόλος που διαδραματίζουν οι επιχειρηματίες στην ευρωπαϊκή κοινωνία και να λειτουργεί σαν κινητήριος μοχλός και πηγή έμπνευσης για τους δυνητικούς επιχειρηματίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία επισκεφθείτε τονδικτυακό τόπο , ακολουθήστε τα στο Twitter στα αγγλικά , γαλλικά , ισπανικά , ιταλικά ή γερμανικά ή επισκεφθείτε την επίσημησελίδα των Βραβείων στο Facebook.



Πηγή: http://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.