Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου αντικείμενα των Special Olympics

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε μία όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής για μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, πολλών και σημαντικών αθλητικών αντικειμένων και κειμηλίων των XIII Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011.

Το ειδικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ιορδάνης Λουίζος και η Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς κα Γιάννα Δεσποτοπούλου.


Στην τελετή στην οποία παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, φίλοι και υποστηρικτές και δεκάδες αθλητές των Special Olympics Ελλάς, ήταν παρόντες και η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κα Λιλίκα Βασιλάκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Χρήστος Στάμος και Θανάσης Ζέρβας, και οι Δημ. Σύμβουλοι κκ. Νίκος Τουρούκης και Γιώργος Λέπουρης.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ιορδάνης Λουίζος, παρέδωσε στην κα Γιάννα Δεσποτοπούλου, ως αναμνηστικό δώρο, αντίγραφο του μεταλλίου του Σπύρου Λούη από την Ολυμπιάδα της Αθήνας του 1896 και φανερά συγκινημένος στη σύντομη ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Οι προσπάθειες των αθλητών των Special Olympics, της Προέδρου, των προπονητών και των εθελοντών είναι Μαραθώνια, και έχουν σημαντική θέση στο χώρο του Μουσείου μας αλλά και στις καρδιές μας. Η ανταμοιβή μας είναι τα χαμόγελά σας. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαιτέρα σημαντική αφού με την φιλοξενία των αθλητικών κειμηλίων των Special Olympics θεωρώ ότι ωριμάζει και ολοκληρώνεται το κυρίαρχο μήνυμα που εκπέμπει το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου ως σύγχρονος Φειδιππίδης, που δεν είναι άλλο ότι με τη δύναμη της ψυχής δεν υπάρχει για τον άνθρωπο τίποτα ακατόρθωτο και μπορεί να φτάσει μακρύτερα ψηλότερα δυνατότερα….»

Η Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου παραδίδοντας στον Δήμαρχο την Επίσημη Συλλεκτική Δάδα δήλωσε: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το Παγκόσμιο κίνημα των Special Olympics η διάθεση εκθεσιακού χώρου μέσα στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, ακριβώς δύο χρόνια μετά την Τέλεση στην Αθήνα του μεγαλύτερου Αθλητικού Ανθρωπιστικού, Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού γεγονότος του κόσμου. Είμαστε περήφανοι που μαζί με τα μετάλλια και βραβεία μεγάλων Ολυμπιονικών και Μαραθωνοδρόμων, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη Δάδα, τα μετάλλια και τα νομίσματα των δικών μας ξεχωριστών αγώνων και να κατανοήσουν, μέσω προβολών και εντύπου υλικού, τη φιλοσοφία που διέπει τα Special Olympics».

Σε μήνυμά του ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Με την σημερινή τελετή, τιμούμε ταυτόχρονα δύο σύμβολα με παγκόσμια ακτινοβολία και αίγλη. Αφ’ ενός, ο Μαραθώνας και το αγώνισμα που φέρει το όνομά του, ο Μαραθώνιος δρόμος. Για ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι σύμβολο της επίμονης και διαρκούς προσπάθειας για την υπέρβαση που είναι προϋπόθεση για την επίτευξη τόσο των ατομικών στόχων, όσο και των πανανθρώπινων ιδανικών που θριάμβευσαν στον κάμπο και την παραλία του Μαραθώνα το 490 π.Χ. : της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Αφ’ ετέρου, οι Αγώνες Special Olympics. Ένας πραγματικός θρίαμβος της δύναμης της ανθρώπινης ψυχής, που μπορεί να ξεπερνά και να υπερνικά κάθε περιορισμό και εμπόδιο. Και τα δύο αυτά σύμβολα, είναι για την Ελλάδα του σήμερα εξαιρετικά επίκαιρα και χρήσιμα. Πάνω απ’ όλα, γιατί μας δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί στη νίκη, στην αριστεία, στην θαρραλέα αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα και η κοινωνία μας».

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως των Special Olympics, κυρία Ελένη Μπίστικα, μέσω της στήλης ΤΗΛΕΦΟΣ, στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την Πέμπτη 27 Ιουνίου σημείωσε: «Είναι μια ωραία πρωτοβουλία που τιμά το Δήμαρχο Μαραθώνος και την ιδέα του θεσμού των Special Olympics διεθνώς. Γιατί το να βρουν την τιμητική θέση τους τα κειμήλια, η Δάδα, τα αθλητικά αντικείμενα των Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, εξασφαλίζει τη μνήμη για μια γιορτή Αθλητισμού και Προσφοράς από και για τα υπέροχα παιδιά που έλαβαν μέρος…. Επειδή το χαμόγελο της χαράς δεν μπορεί να διαφυλαχθεί παρά μόνον σε φωτογραφίες, κάθε τι συνυφασμένο με την οργάνωση των Αγώνων θα ξαναφέρει στον Επισκέπτη του Μουσείου του Μαραθωνίου Δρόμου το «Μαζί μπορούμε», το «Είμαι Μέσα!» και τον «Απόλλωνα», τη δημοφιλή μασκώτ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.