Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Τέλος εποχής; - Οι αντιδράσεις, τα γεγονότα και οι εξελίξεις της υπόθεσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της χτες ανακοίνωσε την απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ. Σχεδόν σύσωμος ο πολιτικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, αθλητικός κόσμος μα και γενικότερα ο ελληνισμός αντέδρασε και αντιδρά σε αυτήν την απόφαση. Παρακάτω παραθέτονται μερικά σχετικά άρθρα με το θέμα.


-----------------------


Οι δηλώσεις Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δηλώνοντας ότι οι μεταδόσεις θα σταματήσουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος απόψε το βράδυ.

"Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα…

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.

Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!

Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!

Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.

Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.

Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα. Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!", δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

"Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας", είπε.

Ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά, ενώ όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.

"Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ"¨, ανέφερε, "ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως".

"Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.

Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.

Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές! Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…

Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!

Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός", κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.





Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Αυτή είναι η υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Την απόφαση (ΦΕΚ Β 1414) υπογράφουν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Η Ελληνική Ραδιοφωνία − Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ−Α.Ε.), που ιδρύθηκε με τον Ν. 1730/1987 (Α΄ 145) ως ενιαίος φορέας, καταργείται. Επίσης, καταργούνται οι θυγατρικές εταιρείες που έχουν συσταθεί από την ΕΡΤ− Α.Ε.
Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ − Α.Ε. και των θυγατρικών αυτής, διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο της τήρησης αρχών που συνάδουν με τους όρους της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης εντός του ανταγωνιστικού ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος".

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Οι δηλώσεις Τσίπρα για την ΕΡΤ

"Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται όχι μονο ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά ενάντια στον ελληνικό λαό στο σύνολό του, που πληρώνει την ΕΡΤ και δικαιούται να έχει αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση", δήλωσε στο προαύλιο της ΕΡΤ ο Ελέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λέει "ψέματα στον λαό ότι δήθεν κόπτονται για την σπατάλη".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "φιμώνουν" την ΕΡΤ για δύο λόγους. Πρώτον, όπως ανέφερε, γιατί η τρόικα απαιτεί ανθρωποθυσίες χιλιάδων εργαζομένων και γιατί θέλουν να μετατρέψουν την κρατική τηλεόραση σε νέα YENEΔ.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν "ευθέως θέση από την αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση", αλλιώς, όπως υπογράμμισε, "θα έχουν ακαίραια την ιστορική ευθύνη για την φίμωση της κρατικής τηλεόρασης" .

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να πάρει πίσω η κυβέρνηση την πράξη νομοθετική περιεχομένου και να φέρει το θέμα στη βουλή. "Προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να διακόψουν το σήμα χωρίς απόφαση της βουλής και του ΕΣΡ. Πρόκειτγαι για παράνομη πράξη και δεν έχουν δικαίωμα να το κάνουν. Εάν το κάνουν θα λογοδοτήσουν απέναντι στη δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.



-----------------------
Ο Καμμένος για την ΕΡΤ

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ:

«Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει τη δεδηλωμένη, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα ανακοινώνουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με πραξικοπηματική ενέργεια, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κλείνει τη δημόσια τηλεόραση. Την ίδια στιγμή συκοφαντεί τους εργαζόμενους.

Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο κάποιοι βολεμένοι από ρουσφέτι εργαζόμενοι, μαζί τους είναι 2500 χιλιάδες οικογενειάρχες που εργάζονται για την εικόνα της χώρας. Η δημόσια τηλεόραση ανήκει στον ελληνικό λαό. Είναι το σήμα που εκπέμπεται στη Θράκη, σε κόντρα της τουρκικής τηλεόρασης που κάνει τη μαύρη προπαγάνδα. Είναι οι αναμεταδότες στα νησιά του Αιγαίου. Είναι η φωνή μας στην Ομογένεια.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε την δημόσια τηλεόραση. Καλούμε τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη να δηλώσουν σαφώς εάν στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ή η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, οπότε οφείλει να παραιτηθεί. Μαζί με τους υπό απόλυση εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση είναι και 1.800.000 απολυμένοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα περάσει αυτή τη φορά ο κοινωνικός αυτοματισμός που θέλει τους Έλληνες τον έναν εναντίον του άλλου. Θα είμαστε όλοι ενωμένοι μέχρι να φύγει η τρόικα και οι υπάλληλοί της».



Πηγή: http://www.enikos.gr




-----------------------


Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τη Νομοθετική Πράξη και την ΕΡΤ


Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που όπως επισημαίνει η Ιπποκράτους, "ήδη δημοσιεύτηκε -χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου".

"Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη. Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

"Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα, πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό", τονίζει η Ιπποκράτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------------------


Η ΔΗΜΑΡ για την ΕΡΤ

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία -έστω και για μία ώρα- να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για την ΕΡΤ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από 'κάποιο' χρονικό διάστημα.

Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.

Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.

Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο.

Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου.

Όσον αφορά τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση.

Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.


Πηγή: http://www.enikos.gr




-----------------------




Κουτσούμπας: Απαράδεκτη η απόφαση


"Θέλουμε να καταγγείλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης που στην ουσία βάζει λουκέτο στη δημόσια ενημέρωση και πετά χιλιάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ στο δρόμο",τόνισε ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαράδεκτη και κάνοντας λόγο λόγο για συνέχιση του δόγματος 'νόμος και τάξη' .




Πηγή: http://www.enikos.gr



-----------------------


ΛΑ.Ο.Σ: ΟΜ-ΕΡΤ-Α και ΚΑΜΙ-ΝΕΤ-Ο

Ανακοίνωση αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

«ΟΜ-ΕΡΤ-Α και ΚΑΜΙ-ΝΕΤ-Ο στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», τονίζει το ΛΑ.Ο.Σ και καταλήγει: «Σκέτα ΝΕΤ-α Καληνύχτα».


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Δράση: Αυτή η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει

«Η Δράση θεωρεί ότι η ΕΡΤ, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα, έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δράση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και προσθέτει:

«Ήταν φορέας κυβερνητικής προπαγάνδας, φωλιά ρουσφετολογικών διορισμών, αδιαφανών δαπανών και εργαλείο ελέγχου των δημοσιογράφων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι σωστή, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους ελήφθη.

Η απόφαση αυτή είναι δυστυχώς επώδυνη για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που χάνουν τις δουλειές τους, εξαιτίας της πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που τώρα διαμαρτύρονται. Η ΕΡΤ απασχολεί και σημαντικό αριθμό αξιόλογου προσωπικού, το οποίο απολύεται, τη στιγμή που εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από το δημόσιο χιλιάδες επίορκοι υπάλληλοι.

Με δεδομένο ότι η ΕΡΤ στοίχιζε μέχρι σήμερα περίπου 300 εκ ευρώ, η εξοικονόμηση που είναι εφικτή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη -τουλάχιστον διπλάσια- από τα 100 εκ. που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Η δημιουργία νέου φορέα μπορεί να γίνει μόνο με νέο νόμο και η κυβέρνηση θα χάσει κάθε αξιοπιστία, εάν η κατάργηση της ΕΡΤ καταλήξει στην αντικατάστασή της από έναν φορέα που θα στελεχωθεί εξ υπαρχής με την αναλογία 4-2-1.

Επισημαίνεται τέλος ότι η επιλογή της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή της έκτακτης υποκατάστασης της Βουλής από την Κυβέρνηση στα νομοθετικά της καθήκοντα και μάλιστα χωρίς κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο για να εκδοθεί η απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ (άρθρο 14Β § 1 ν. 3429/2005), είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η διατήρηση αυτής της πρακτικής προκαλεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των συντεταγμένων εξουσιών και παραβιάζει τη συνταγματική διάκρισή τους.

Ως ελάχιστο βήμα θεσμικής αποκατάστασης, η Δράση θεωρεί ότι η σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να υποβληθεί προς κύρωση και να συζητηθεί αύριο στη Βουλή».


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------

Η Κανέλλη για την ΕΡΤ

«Δεν μπορεί με αποφασίζουμε και διατάζουμε να συμβαίνει αυτό το πράγμα» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, η κα Κανέλλη τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει κάποια στιγμή ποιος θα εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον» και επεσήμανε ότι «σε μία νύχτα μια δημόσια περιουσία αλλάζει ριζικά».

«Μπήκαμε σε μία διαδικασία που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική», σημείωσε η Λιάνα Κανέλλη και συμπλήρωσε:

«Αυτοί που την διοίκησαν, αυτοί που την διεύθυναν και την χρησιμοποίησαν σαν όργανο τους, δεν μπορεί σήμερα να λένε άλλα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνοντας αυτήν την πράξη αποποιείται τις ευθύνες της».

«Εξυγίανση ναι, τακτοποίηση ναι, αξιοποίηση των ανθρώπων της ναι. Ήταν είκοσι χρόνια τα παιδιά της ορχήστρας χωρίς την παραμικρή αύξηση, Υπήρξαν τεράστιες επενδύσεις και παρόλα αυτά έχει καμπινέδες από την Χούντα. Αντιμετώπισε κολοσσιαίες ανάγκες με πενιχρά μέσα», κατέληξε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA



Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------



Ο Μίκης Θεοδωράκης για την ΕΡΤ 

«Στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω», τονίζει σε δήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Ενώ ακόμα και το ΔΝΤ καταγγέλλει την καταστροφική πολιτική της τρόικας σε βάρος του λαού μας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πειθαρχεί στις εντολές της που τώρα περνούν στη φάση της εξόντωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ πετώντας στους δρόμους χιλιάδες οικογένειες» υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και προσθέτει:

«Νομίζω ότι το ποτήρι της οργής έχει πια ξεχειλίσει και ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει σαν ένας άνθρωπος, να πουν ένα βροντερό όχι σε αυτή την ανελέητη επίθεση. Σε ότι αφορά της ΕΡΤ λόγω και της θητείας μου στα μουσικά σύνολά της έχω ιδιαίτερους λόγους να δηλώσω ότι στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω».

Τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη μετέδωσε η ΝΕΤ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Αρχιεπίσκοπος: Aδιανόητο να σιγήσει η φωνή της ΕΡΤ

Την έντονη αντίδραση του εκφράζει με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σχετικά με την είδηση που αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

''Είναι αδιανόητο, σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για την Πατρίδα, να σιγήσει η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μια φωνή που χρόνια τώρα υπηρετεί την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τον ελληνισμό στο σύνολο του", αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ενώ προσθέτει: "Είναι αδιανόητο εκατοντάδες εργαζόμενοι να γίνονται βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων και να θυσιάζονται εξαιτίας φαύλων πολιτικών και πρακτικών δεκαετιών."

"Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η θεραπεία ενός Οργανισμού που αντιμετωπίζει προβλήματα και τελείως διαφορετικό θέμα η ξαφνική και βίαιη θανατωσή του", υπογραμμίζει κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.


Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------------------

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την ΕΡΤ

Με τηλεφωνική του παρέμβαση ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. "Παρακολουθώ με μεγάλο πόνο, τώρα και εγώ το μαθαίνω", τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πρόσθεσε: "Υψώνω την φωνή μου μαζί σας, η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει".

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ



Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Ο Νικοπολίδης για την ΕΡΤ

Στο κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρθηκε και ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας Αντώνης Νικοπολίδης. "Ήταν ένα νέο που δεν το περιμέναμε, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι δεν θα υπάρχει αύριο η ΕΡΤ. Για μας που έχουμε μεγαλώσει με την ΕΡΤ, ιδιαίτερα για μας τους ανθρώπους του αθλητισμού", τόνισε ο Αντώνης Νικοπολίδης και πρόσθεσε: "Είμαι κατά των άμεσων μέτρων, δηλαδή χέρι πονάει, χέρι κόβω. Δεν νοείται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει κρατική τηλεόραση. Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να πρυτανεύσει η λογική και να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση".

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Σοκ στην ομογένεια για την ΕΡΤ

Την αγωνία και την έκπληξη των ομογενών μεταφέρουν μέσω του ρεπορτάζ τους οι ανταποκριτές της δημόσιας τηλεόρασης στην Αμερική και την Αυστραλία, Μιχάλης Γρυπιώτης και Αλέκος Μάρκελλος αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους οι αντιδράσεις των ομογενών είναι έντονες καθώς όπως λένε η ΕΡΤ αποτελούσε έναν συνδετικό κρίκο με την Ελλάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------



Αντιδρά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού


Την αντίθεσή του στην κατάργηση της ΕΡΤ, εκφράζει με γραπτή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος αναφέρει ότι η ομογένεια πληροφορήθηκε το γεγονός, όπως είπε, με αισθήματα λύπης και απογοήτευσης.

"Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, αποτελεί την γέφυρα και το συνδετικό κρίκο του απανταχού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα. Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει τα 7.000.000 των Ελλήνων που ζούμε σε όλα και τα πλάτη της γης, είναι η ελληνική λαλιά. Η ΕΡΤ με τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης συμβάλλει και συμμετέχει στο εθνικό έργο της διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού των ηθών και των εθίμων μας. Από σήμερα όλοι μας αισθανόμαστε αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και κατηγορηματικά την καταδικάζω και καλώ την κυβέρνηση να αναλογισθεί τον δυσμενή αντίκτυπο στον ελληνισμό απανταχού της γης", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Τα διεθνή ΜΜΕ για την ΕΡΤ

Στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ και την απόλυση του προσωπικού της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι « αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».

Το ίδιο πρακτορείο υπογραμμίζει τη δήλωση του κου Κεδίκογλου πως η δημόσια αυτή υπηρεσία θα λειτουργήσει ξανά υπό νέο καθεστώς και με σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων.

Στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναπαράγεται η πληροφορία που μεταδόθηκε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, περίπου 2.700 τον αριθμό, θα λάβουν αποζημίωση ενώ θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους από το νέο φορέα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπογραμμίζει πως η σημερινή ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας που της έχει επιβάλλει η ‘τρόικα’ των δανειστών της για τη δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ήσσονα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Το Ρόιτερς αναπαράγει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ‘ιερές αγελάδες’ που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».

Το πρακτορείο επισημαίνει πως πλήθη εργαζομένων της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τη βούλησή τους να αγωνισθούν εναντίον της απόφασης αυτής και ζητώντας την προκήρυξη γενικής απεργίας στα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κλείνει το δικό του τηλεγράφημά του αναμεταδίδοντας την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που τονίζει πως «Η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης... ανήκει στον Ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου, προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της και για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματός της».


Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------------------


Πρώτη είδηση στον κόσμο η ΕΡΤ 

Πρώτη είδηση σε μεγάλα ηλεκτρονικά περιοδικά είναι το "κλείσιμο της ΕΡΤ". Η New York Times σημειώνουν : Η Ελλάδα θέτει εκτός λειτουργίας την δημόσια τηλεόραση για να κάνει περικοπές. Ενώ ο Guardian έχει τίτλο: Η κρατική τηλεόραση εκτός λειτουργίας για να γίνουν περικοπές.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------

Συμπαράσταση στην ΕΡΤ από το ΡΙΚ

Οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, πραγματοποίησαν απόψε πεντάλεπτη στάση εργασίας. Η στάση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση ξεκίνησε στις 21:00 και έληξε στις 21:05, ενώ αύριο οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ θα αποφασίσουν για τους τρόπους με τους οποίους θα εκδηλώσουν και τις επόμενες ημέρες την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Οι εξελίξεις με την ΕΡΤ ήταν από τα κύρια θέματα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και προβάλλεται από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των κυπριακών εφημερίδων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΕΤ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στο στούντιο της ΝΕΤ και μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ΕΡΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «σοκαριστική εικόνα» και πως αυτή η απόφαση δεν φέρνει ένα πλήγμα μόνο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά και στη δημοκρατία.

Δείτε το απόσπασμα από τη συνέντευξη.




Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------

Τα ΜΑΤ ρίχνουν τους πομπούς

Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας άνδρες των ΜΑΤ έχουν ήδη κατεβάσει τους πομπούς από τους οποίους γινόταν η αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ. Όπως μετέδωσαν πριν από λίγο δημοσιογράφοι της ΝΕΤ αυτή την ώρα άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται στον Υμηττό και ζητούν από τους εργαζομένους να αποχωρήσουν από τον χώρο προκειμένου να κατεβάσουν τον πομπό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------

Έτσι τελείωσε η ΕΤ1 

Το τελευταίο λεπτό μετάδοσης της ΕΤ1 και της ΝΕΤ, πριν κοπεί το ψηφιακό σήμα μετάδοσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------



«Έπεσε» η ιστοσελίδα του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ που υπάρχει το ψηφιακό αρχείο της, εδώ και λίγη ώρα, δεν είναι προσβάσιμο.

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.­ert-archives.gr., διαπιστώνει πως η σελίδα δεν φορτώνει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Η EBU καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ




Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η γνωστή EBU ζητώντας την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ τονίζοντας ότι «οποιεσδήποτε ριζικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα των ΜΜΕ θα πρέπει να αποφασιστούν μόνο μετά την ανοιχτή και περιεκτική δημοκρατική συζήτηση στο Κοινοβούλιο - και όχι μέσω μιας απλής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών της κυβέρνησης.»

Διαβάστε την επιστολή

«Σήμερα, η EBU (European Broadcasting Union) εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρης της κοινότητας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε όλη την Ευρώπη για τα δημοσιεύματα ότι η ΕΡΤ - ιδρυτικό μέλος της EBU το 1950 - έκλεισε. Έκτακτες εξουσίες παραχωρήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό για να σταματήσουν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να δουν το πρόγραμμα της απέναντι σε μαύρες οθόνες.

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της EBU, Jean Paul Philippot και η Γενική Διευθύντρια της EBU, Ingrid Deltenre, κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες του για να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση αυτή».

Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοκρατικών κοινωνιών, και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε ριζικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα των ΜΜΕ θα πρέπει να αποφασιστούν μόνο μετά την ανοιχτή και περιεκτική δημοκρατική συζήτηση στο Κοινοβούλιο - και όχι μέσω μιας απλής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών της κυβέρνησης.
Στην επιστολή, η EBU τονίζει τη σημασία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης ως βασικούς πυλώνες των δημοκρατικών και πλουραλιστικών κοινωνιών σε όλη την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της EBU και η Γενική Διευθύντρια τονίζουν ότι «ενώ συνειδητοποιούμε την ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού, οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είναι πιο σημαντικοί από ποτέ σε περιόδους εθνικής δυσκολίας . Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΡΤ πρέπει να διοικείται λιγότερο αποτελεσματικά από μια ιδιωτική εταιρεία. Φυσικά, όλα τα δημόσια κονδύλια πρέπει να δαπανώνται με τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση.»

Η EBU είναι σε επιφυλακή για να προσφέρει τις γνώσεις της στα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης να προσφέρει τις συμβουλές, βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την ΕΡΤ να διατηρηθεί ως ένας πραγματικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.»


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------------


Το φάντασμα των εκλογών


Ένα φάντασμα, το φάντασμα των πρόωρων εκλογών, πλανιέται πάνω από Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ η κυβερνητική συνοχή βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού.

Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης προβληματίζονται αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει ως στρατηγική του τις πρόωρες εκλογές, αφού τους χρεώσει την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης. Αν, δηλαδή, η εξέλιξη στην ΕΡΤ αποτελεί θρυαλλίδα και πολιτικών εξελίξεων ή πλήρη συμπόρευσή τους με τον πρωθυπουργό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτική τους και κοινοβουλευτική τους επιβίωση.

Ήδη, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολύ δυνατές φωνές που εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητούν την έως τώρα στρατηγική στήριξης του Ευ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικότερη αντίδραση υπήρξε η δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά και της Τόνιας Αντωνίου που δήλωσε αργά χθες χαρακτηριστικά: «Το κατέβασμα του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης από τον κ. Σαμαρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επαναφέρει τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα πριν να είναι αργά». Υπενθυμίζεται ότι η Τόνια Αντωνίου βρίσκεται στο περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου, ενώ ιδιαίτερη επικριτική είναι και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται αποφασισμένοι να συντονίσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα τις αντιδράσεις τους, ωστόσο καθίσταται σαφές πως έως το βράδυ της Τρίτης εμφανίζονταν να έχουν έλλειμμα στρατηγικής. Δηλώνουν π.χ. ότι καταψηφίζουν την Πρόταση Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία, όμως, πιθανότατα θα έρθει στη Βουλή μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ίσως μάλιστα και ταυτόχρονα με την επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ -του μόνου καναλιού που έχει άδεια λειτουργίας- τον…Οκτώβριο!

Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, δεν έχουν αποφασίσει αν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα φέρει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή. Αν αποφασίσουν αρνητικά και με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρείται βέβαιο ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.


Πηγή: http://www.real.gr



-----------------------

Παρακολουθείστε το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.