Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ιατρικό εργαστήριο «κρυμμένο» κάτω από το δέρμα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικροσυσκευή θα πραγματοποιεί αυτόματα αιματολογικές εξετάσεις.

Ένα μικροσκοπικό, φορητό μικροβιολογικό εργαστήριο σε μορφή ηλεκτρονικής συσκευής, κατάφεραν να κατασκευάσουν ελβετοί επιστήμονες.

Πρόκειται για μια μικροσυσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, πραγματοποιεί αναλύσεις αίματος και στέλνει τα αποτελέσματα ασύρματα στο κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή του γιατρού ή του ασθενούς.

Η συσκευή είναι προϊόν της ιατρικής νανοτεχνολογίας και αποτελεί τον καρπό συνεργασίας ειδικών στην πληροφορική, γιατρών και βιολόγων. Εισάγεται στον ασθενή μέσω μιας βελόνας στον ενδιάμεσο ιστό κάτω από το δέρμα της κοιλιάς ή των χεριών και είναι δυνατό να μείνει εκεί για λίγους μήνες, προτού αντικατασταθεί ή απομακρυνθεί τελείως.

Η συσκευή έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστών και πλάτος δύο χιλιοστών. Περιέχει πέντε αισθητήρες καλυμμένους με κάποιο ένζυμο, για την ανίχνευση πέντε διαφορετικών πρωτεϊνών και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα. Επιπλέον, εξοπλίζεται με ένα ραδιοπομπό, που επιτρέπει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των τεστ αίματος μέσω Bluetooth. Την τροφοδοσία με ενέργεια αναλαμβάνει μια μπαταρία - τσιρότο πάνω από το δέρμα.



Το «τσιπ-εργαστήριο» αναμένεται να είναι έτοιμο για εμπορική χρήση στους ασθενείς σε περίπου τέσσερα χρόνια και θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή σάκχαρο, καθώς θα μπορούν να τα παρακολουθούν σε τακτική βάση, χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο να πηγαίνουν για αιμοληψία σε κάποιο εργαστήριο. Ανάλογη ωφέλεια θα υπάρξει και στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς οι ογκολόγοι θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στους ασθενείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιοβάνι ντε Μικέλι της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), έχουν μέχρι στιγμής δοκιμάσει την εφεύρεσή τους στο εργαστήριο και σε ζώα. Όπως ανέφεραν, η συσκευή μπορεί με αξιοπιστία να μετρήσει το επίπεδο της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και έως τριών ακόμα δεικτών.

Η ελβετική ομάδα υποστηρίζει ότι η εφεύρεσή της είναι μοναδική, επειδή μπορεί να μετρήσει ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς βιοδείκτες στο αίμα. Ακόμα, η συσκευή τους θα μπορεί να στέλνει έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα για την προβληματική πορεία κάποιου δείκτη στον οργανισμό, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα σχετικά συμπτώματα.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το υποδόριο μίνι ηλεκτρονικό εργαστήριό τους σε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι χρειάζονται συχνές εξετάσεις αίματος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.