Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Αιώνια» ερωτήματα για το ανθρώπινο σώμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλοι έχουμε ακούσει ατάκες του τύπου «τα άκρα μεγαλώνουν όσο γερνάει ο άνθρωπος», «κράτα την αναπνοή σου για να σταματήσει ο λόξυγκας» ακόμα και «με πονάει το πόδι μου, άρα θα βρέξει». Έχει έρθει η ώρα, να απαντηθούν όλα, όσα μέχρι σήμερα μας απασχολούσαν.

Μεγαλώνουν τα πόδια όσο γερνάμε;

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει. Εξάλλου, με τα χρόνια, οι τένοντες φθείρονται και οι σύνδεσμοι στα πόδια μπορεί να εξασθενήσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να προκαλούνται καμάρες στα πόδια και έτσι να αυξάνεται το πλάτος και το μήκος τους (των πελμάτων κυρίως).

Αυτό ωστόσο δε συμβαίνει σε όλους, αν και πιο επιρρεπείς είναι οι υπέρβαροι άνθρωποι, που έχουν πρησμένα πόδια ή αστραγάλους ή όσοι πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Αν βέβαια αυτό δε συμβεί, η μέση αύξηση είναι περίπου ένα νούμερο παπουτσιού μέχρι την ηλικία των 70 ή των 80 ετών.

Μπορούν οι αρθρώσεις να …προβλέψουν τον καιρό;

Το γνωστό «με πονάει το πόδι μου άρα…θα βρέξει» ενδέχεται να είναι κάτι παραπάνω από λαϊκός μύθος και ο λόγος ίσως βρίσκεται στην ατμοσφαιρική πίεση, η οποία συχνά «πέφτει» πριν από κακές καιρικές συνθήκες. Αυτή η πτώση θα μπορούσε να προκαλέσει μία «επέκταση» στους ιστούς του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα ή πόνο. Η επίδραση είναι μικρή, αλλά οι άνθρωποι που έχουν αρθρίτιδα ή φλεγμονή των αρθρώσεων μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκαλύπτει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Tufts το 2007, η οποία διαπίστωσε, ότι κάθε πτώση της θερμοκρασίας (10 βαθμούς κελσίου) αντιστοιχεί με μια μικρή αύξηση στον πόνο, που έχει προκληθεί από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άντρες;

Η αλήθεια είναι, ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους του σώματος και διατηρούν περισσότερη θερμότητα γύρω από τον πυρήνα τους. Ωστόσο αυτό, αν και βοηθά στη διατήρηση μιας κάποιας θαλπωρής στα ζωτικά όργανα, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα άκρα, άρα και το υπόλοιπο κορμί.

Έρευνα μάλιστα δείχνει, όταν μια γυναίκα εκτεθεί στην ίδια ψυχρή θερμοκρασία με έναν άνδρα, τα αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλά της σφίγγουν περισσότερο από ό, τι του άνδρα και αυτός είναι και ο λόγος που ασπρίζουν πιο γρήγορα.

Γιατί όταν κρατάμε την αναπνοή μας σταματά ο λόξυγκας;

Η θεωρία λέει, ότι όταν κάποιος «συγκρατήσει» το διοξείδιο του άνθρακα στο σώμα του (με το να μην το εκπνέει δηλαδή), αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει το διάφραγμα από τους μικρούς σπασμούς που κάνει, δηλαδή από το λόξυγκα. Όταν το διάφραγμα συσπαστεί χωρίς τη θέλησή τους, αναγκάζεται να εισπνεύσει μια γρήγορη και απότομη ανάσα, η οποία διακόπτεται από την επιγλωττίδα, ένα πτερύγιο του χόνδρου που βρίσκεται στο λαιμό πίσω από τη γλώσσα. Αυτό το απότομο κλείσιμο είναι εκείνο που προκαλεί τον ήχο του λόξυγκα.

Γιατί γουργουρίζει το στομάχι;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στομάχι γουργουρίζει καθώς το πεπτικό σύστημα αναδεύει τους πεπτικούς χυμούς και προετοιμάζει τους μυς του για τα τρόφιμα. Η λύση σε ένα στομάχι που γουργουρίζει είναι τα μικρά και συχνά γεύματα.

Γιατί στραβώνουν τα δόντια;

Ακόμα και εάν είχατε φορέσει σιδεράκια ως έφηβος, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια στιγμή, ότι το χαμόγελό σας δεν ήταν αυτό, που ήταν. Ένας βασικός λόγος είναι, ότι με την ηλικία, ο άνθρωπος χάνει μέρος του οστού, που βρίσκεται πίσω από τα ούλα. Αν κάποιος χάσει αρκετό, κάτι που επιδεινώνεται από παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η ουλίτιδα κλπ, τότε είναι πολύ πιθανό το σχήμα του χαμόγελου να αλλάξει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.