Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ερευνητές εστιάζουν στα αίτια των ψυχικών διαταραχών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διεθνής έρευνα συνέκρινε το γονιδιακό χάρτη 33.000 ανθρώπων.

Ο αυτισμός, η διπολική διαταραχή, η υπερκινητικότητα, η βαριά κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια μοιράζονται τους ίδιους γονιδιακούς κινδύνους σύμφωνα με νέα μελέτη, που είναι και διεθνής μεγαλύτερη έρευνα ως τώρα για τις ψυχικές διαταραχές.

Μπορεί αυτές οι ψυχικές νόσοι να διαφέρουν μεταξύ τους αλλά συνδέονται λένε τώρα οι επιστήμονες καθώς όπως ανακάλυψαν ότι 4 συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης και των 5 νόσων.

Οι ερευνητές ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω, από το να περιγράφουν τα συμπτώματα κάθε διαταραχής, να εντοπίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο και εμφανίζονται, ποια είναι τα αίτια.

Η διεθνής έρευνα συνέκρινε γονιδιακό χάρτη 33.000 ανθρώπων με κάποια από τις παραπάνω ψυχικές νόσους με τον γονιδιακό χάρτη 28.000 ανθρώπων χωρίς διαταραχές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν διαταραχές σε 2 συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ροή ασβεστίου σε νευρώνες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια συγκεκριμένη αλλαγή σε βασική εγκεφαλική λειτουργία θα μπορούσε να είναι η αρχή για να εμφανίσει κάποιος αυτές τις διαταραχές σε συνάρτηση βέβαια με μια σειρά άλλων παραγόντων. Στόχος βέβαια των επιστημόνων είναι η καλύτερη διάγνωση και φυσικά η καλύτερη αντιμετώπιση.

«Μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή που η διάγνωση των ψυχικών νόσων θα γίνεται με την ακρίβεια των σωματικών», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και συμπλήρωσε, «Όταν κάποιος έχει έναν πόνο στο στήθος υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για να εντοπιστεί η αιτία, για τη σχιζοφρένεια δεν υπάρχει, η διάγνωση βασίζεται στο τι έχει συμφωνηθεί από τους ειδικούς .

Και μπορεί η νέα αυτή έρευνα να μην προσφέρει άμεσα οφέλη για τους ασθενείς, ανοίγει όμως ένα νέο δρόμο στην σωστή και ακριβή διάγνωση των ψυχικών νόσων και κατ’ επέκταση στην σωστή αντιμετώπισή τους στο μέλλον. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Lancet».


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.