Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης για την εργασία των ατόμων με αναπηρία στη Γενεύη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.03.2013

Σε παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ισπανίας στον ΟΗΕ, για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της 22ης Συνάντησης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχουν νομοθεσίες που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην εργασία των ατόμων με αναπηρία. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών καθώς και περαιτέρω καθοδήγηση. Ειδικότερα, πρέπει να αναπτύξουμε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, κριτήρια, και ιδίως δεσμευτικά πρότυπα.

Σχετικά με τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής κρίσης : τα άτομα με αναπηρία έχουν κατά 30% χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Η διαφορά αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική για ορισμένες ομάδες, όπως οι γυναίκες με αναπηρία και τα άτομα που έχουν ανάγκη από υψηλό επίπεδο υποστήριξης.

Ο απώτερος στόχος της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και η εφαρμογή συγκεκριμένων προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών είναι η άρση των διακρίσεων, καθώς και κάθε εμποδίου που μπορεί να αποτρέψει τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην εργασία και να έχουν πρόσβαση στην ανοικτή αγορά εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει σταδιακά ένα πλαίσιο μέσων που έχει υποστηρίξει την εφαρμογή των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών για τα άτομα με αναπηρία.

Ένα από τα πιθανά επόμενα βήματα για τη βελτίωση της εφαρμογής των μέσων αυτών θα ήταν να επικεντρωθούμε στη δημιουργία προτύπων που θα καλύπτουν όλες τις φάσεις της διαδικασίας, δηλαδή:
- Την πρόσληψη: Για παράδειγμα: διαφημίσεις της θέσης, παροχή πληροφοριών, τα έντυπα των αιτήσεων, συνεντεύξεις, τεστ επιλογής
- Την επιλογή: Για παράδειγμα: μετά την συνέντευξη, οι διαδικασίες επιλογής, όπως εκθέσεις και ιατρικές εξετάσεις
- Όροι και προϋποθέσεις της εργασίας, ιδίως: μισθοί, η περιγραφή της θέσης εργασίας, η συμπεριφορά και οι απαιτήσεις παρακολούθησης, επαγγελματική υγεία και ασφάλεια προστασίας, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις, πληροφόρηση και επικοινωνία σχετικά με τις εργασίες, το περιβάλλον εργασίας, επίβλεψης και διαχείρισης, δικαιώματα όπως οι άδειας των εργαζομένων ή οι ρυθμίσεις αποζημίωσης
- Ευκαιρίες για την προώθηση, τη μεταφορά ή την εκπαίδευση - τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας

Η εφαρμογή των νόμων και των προτύπων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, θα μπορούσε να δημιουργήσει, ωστόσο, επιπλέον κόστος και να αποθαρρύνει εργοδότες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά μέσα που μπορούν να υποστηρίξουν το κόστος της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης για άτομα με αναπηρία.

Εξίσου σημαντικό είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση, μέσω της μείωσης της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και της προώθησης της ισότιμης πρόσβασης σε καλής ποιότητας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και η βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την αύξηση της συμμετοχής και του μορφωτικού επιπέδου».

Την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης είχε και τις εξής συναντήσεις υψηλού επιπέδου:

- Συνάντηση με εκπρόσωπο της UNICEF
- Συνάντηση με εκπροσώπους των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των: Κατάρ, Φιλανδία, Τυνησία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Κόστα Ρίκα στον ΟΗΕ
- Συνάντηση με τον πρόξενο του Εκουαδόρ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
- Συνάντηση με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Zero Report / Essl


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.