Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ στα ακίνητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φτάνουν έως το 2%.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η διακομματική επιτροπή για την κατάρτιση του νέου συστήματος φορολόγησης των ακινήτων, η οποία συνεδρίασε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, συμφώνησε ο ενιαίος φόρος να υπολογίζεται με κλίμακα στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και συντελεστές χαμηλότεροι του 2%.

Με την καθιέρωση του αφορολόγητου των 50.000 ευρώ, εκτιμάται ότι περίπου 1.000.000 ευρώ ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Πιο αναλυτικά, χθες υπήρξε ομοφωνία ως προς τη θεσμοθέτηση του αφορολογήτου, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές και τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με στόχο ετήσια έσοδα 3. δισ. ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας, αν και συμφωνήθηκε ότι ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά από το 0,1%.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη π.χ. των 10 εκατ. ευρώ, για συμβολικούς λόγους στα πρότυπα του φόρου Ολάντ για τους πολύ πλούσιους.

Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων, εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγροί, βοσκότοποι κ.λ.π.).

Για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.