Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις αποδείξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δέσμη βελτιωτικών μέτρων στο φορολογικό νομοσχέδιο που εισέρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο τέλος της εβδομάδας κατέθεσε χθες με τροπολογία το υπουργείο Οικονομίας. Τα μέτρα αναμένεται να αποδώσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ. Από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ, ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

Επίσης από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Με την τροπολογία συγκεκριμενοποιείται το πλαίσιο για τη συλλογή αποδείξεων και το ύψος της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημά τους. Επίσης, λύνεται ο «γρίφος» της απαλλαγής από έκδοση αποδείξεων για επαγγελματίες με έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ.

Αποδείξεις

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς συλλογής αποδείξεων για την έκπτωση φόρου προβλέπεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικό «πέναλτι» 22%.

Αναλυτικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 42.000 ευρώ (σ.σ. από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι επιτηδευματίες) θα δικαιούνται έκπτωση φόρου μόνο εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών που θα αναλογούν τουλάχιστον στο 25% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Για όσους το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, θα απαιτούνται αποδείξεις 10.500 ευρώ, αντί έως 15.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.

Παράλληλα, διευρύνεται η βάση των έγκυρων αποδείξεων, καθώς υπόψη θα λαμβάνονται τόσο αυτές που εκδίδονται στη χώρα μας, όσο και αυτές που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ευεργετική είναι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς το σύνολο αυτών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Μεταβιβάσεις ακινήτων – Φόρος καταθέσεων

Σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1-1-2013 και μετά. Επιπλέον, οριστικοποιείται η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, κάτι που ισχύει από 1-1-2013.

Λύνεται ο «γρίφος» με τα βιβλία

Με τις τελικές ρυθμίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας έλυσε το «γρίφο» για τα βιβλία των ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.