Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τα μελανιασμένα χέρια δεν είναι αθώο σύμπτωμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιες παθήσεις μπορεί να υποκρύπτονται.

Μπορεί να πιστεύετε ότι αιτία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο, μια σοβαρή διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος, γνωστή και ως σύνδρομο Ρεϊνό, μπορεί να είναι η εξήγηση για τα κρύα, μελανιασμένα χέρια και πόδια σας.

Σύμφωνα με μελέτη Βρετανών ερευνητών, η διαταραχή αυτή οφείλεται στον σπασμό που κάνουν λόγω του ψύχους οι αρτηρίες οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τα δάκτυλα. Ως συνέπεια, όταν ο πάσχων βγαίνει στο κρύο, τα δάκτυλά του γίνονται στην αρχή ωχρά και σταδιακά αποκτούν ένα μελανό έως κόκκινο χρώμα. Μπορεί, μάλιστα, να νιώθει έντονο πόνο και μούδιασμα λόγω της μειωμένης ροής του αίματος. Σε ακραίες περιπτώσεις, η αιμάτωση διακόπτεται εντελώς και υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης γάγγραινας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όσοι παρουσιάζουν την παραπάνω συμπτωματολογία και παραπονιούνται για το ότι έχουν μελανιασμένα χέρια και πόδια, έχουν αγνώστου αιτιολογίας σύνδρομο Ρεϊνό. Συνήθως εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία και είναι 10 φορές πιο συχνό στις γυναίκες απ΄ ό,τι στους άνδρες: προσβάλλει, δε, μία στις πέντε γυναίκες στις ηλικίες από 20 έως 30.
Αντιμετωπίστε το μελάνιασμα χεριών και ποδιών

Η αντιμετώπιση βασίζεται κατ΄ αρχήν στην καλή προστασία από το κρύο, με θερμικές κάλτσες και ένα καλό ζευγάρι γάντια. Άλλα μέτρα είναι η διακοπή του καπνίσματος και η ρύθμιση νοσημάτων που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος , λ.χ. διαβήτης, υπέρταση και αυξημένη χοληστερόλη. Τα μέτρα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκούν για να αντιμετωπίσετε τα μελανιασμένα χέρια και πόδια.

Ωστόσο, υπάρχουν και φάρμακα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και τα οποία μπορεί να σας χορηγήσει ο γιατρός σας εάν το πρόβλημα με τα μελανιασμένα χέρια και πόδια επιμένει. Σε οριακές καταστάσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.