Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα ελπίδας από τον άνθρωπο που θεραπεύθηκε από το AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η περίπτωση του άνοιξε το δρόμο στους ερευνητές για νέες θεραπείες.

Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε επισήμως, για πρώτη φορά, ότι ένας άνθρωπος έχει θεραπευτεί πλήρως από τον ιό HIV.

Αν και πρόκειται για περίπτωση μοναδική στα χρονικά, εντούτοις άνοιξε το δρόμο στους ερευνητές για νέες θεραπείες, οι οποίες καθιστούν πλέον το AIDS «χρόνια νόσο», ακριβώς όπως τον διαβήτη ή την υπέρταση. Και ίσως πολύ σύντομα να μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση…

Ο Βερολινέζος Ασθενής

Ο Timothy Ray Brown, ο «Βερολινέζος Ασθενής» όπως έγινε γνωστός, ήταν ένας ασθενής θετικός στον ιό HIV, ο οποίος έπασχε και από μυελογενή λευχαιμία. Έλαβε επιτυχή θεραπεία, όμως το 2007 υποτροπίασε και απαιτούνταν μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Η θεραπεία της λευχαιμίας ήταν κουραστική και μακροχρόνια. Ο Brown υπέφερε δύο υποτροπιασμούς και έκανε δύο μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων που οδήγησαν σε μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή. Η νευρολογική διαταραχή οδήγησε σε προσωρινή τύφλωση και προβλήματα μνήμης.

Το 2007 ο Timothy Ray Brown ανησυχούσε περισσότερο για την λευχαιμία από την οποία έπασχε, παρά για τον ιό HIV που είχε μολύνει τον οργανισμό του, καθώς τη θεωρούσε ως μια ελεγχόμενη νόσο.

Ο 42χρονος αφέθηκε στην φροντίδα των γιατρών του νοσοκομείου Charite Universitätsmedizin του Βερολίνου. Η θεραπεία που υπέστη ήταν άκρως επιθετική καθώς η χημειοθεραπεία κατέστρεψε την πλειοψηφία των κυττάρων του ανοσοποιητικού του συστήματος. Μετά από μια επικίνδυνη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων (μόλις τα δυο τρίτα των ασθενών επιβιώνουν), τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα. Ο Brown είχε θεραπευτεί πλήρως από τον ιό HIV!

Η επιτυχημένη μεταμόσχευση

Ο άνθρωπος, τον οποίο διάλεξαν οι γιατροί για δότη του μυελού των οστών, έχει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, η οποία τυχαίνει σε ένα απίστευτα μικρό ποσοστό ανθρώπων και η οποία τον έκανε σχεδόν άτρωτο στον ιό HIV. Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα του Brown ήταν αποδεκατισμένο από τις θεραπείες, τα κύτταρα του δότη με την υψηλή ανοχή στον HIV ενίσχυσαν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή! Οι αρχικές ενδείξεις ότι ο ιός είχε αρχίσει να υποχωρεί ήταν αρκετά ενθαρρυντικές.

Πλέον ο ασθενής, ο οποίος δεν έλαβε κανένα αντιρετροϊκό φάρμακο μετά την μεταμόσχευση και μετά από εκτεταμένες εξετάσεις, δεν δείχνει κανένα σημάδι του HIV! Οι γιατροί του, ανακοίνωσαν επίσημα ότι ο ασθενής θεραπεύτηκε. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της θεραπείας;

Δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής με τον ιό HIV μπορεί να αντεπεξέλθει από την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη ο Brown. Ωστόσο, για πρώτη φορά, γνωρίζουμε ότι ο ιός HIV μπορεί να θεραπευτεί, ανοίγοντας νέες δυνατότητες θεραπείας και έρευνας, τις οποίες σε κάθε περίπτωση δεν είχαν φανταστεί οι ερευνητές.

Ελπίδες για το μέλλον

Ο Brown ακόμα και σήμερα κάνει φυσιοθεραπεία για την ανάκτηση του συντονισμού και του βαδίσματός του, καθώς και θεραπεία του λόγου.

Όταν ρωτήθηκε αν θα προτιμούσε να ζει με τον ιό HIV, παρά να τον έχει νικήσει, απάντησε: « Ίσως, να ήταν καλύτερα, αλλά δεν αναρωτιέμαι για κάτι τέτοιο πλέον».

Όπως μας δείχνει η εμπειρία του Timothy Brown, η θεραπεία του ιού HIV μέσω χημειοθεραπείας, αντιρετροϊκών φαρμάκων και μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων, δεν αποτελεί μια θεραπεία για δειλούς. Απαιτήθηκε θάρρος, αποφασιστικότητα και μεγάλη υποστήριξη για να αποτελέσει ο Timothy το πρώτο άτομο που θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.