Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η παχυσαρκία στην εφηβεία συνδέεται με τη νεφρική ανεπάρκεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τα υπέρβαρα παιδιά.

Υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένες πιθανότητες μελλοντικής νεφρικής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι έφηβοι με επιπλέον βάρος στην ηλικία των 17 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ως ενήλικες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά συχνά γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες, που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης, οδηγώντας σε μελλοντικό κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1,2 εκατ. 17χρονους οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξέταση σχετικά με τη φόρμα τους, μεταξύ 1967 και 1997, ενώ μετρήθηκε και ο ΔΜΣ.

Από τους συμμετέχοντες, 874 άνθρωποι- 2,87 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπινα έτη- εμφάνισαν χρόνια νεφρική νόσο. Ωστόσο όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ως έφηβοι είχαν υψηλότερα ποσοστά, 3 και 6,89 ανά 100.000 ανθρώπινα έτη.

Ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά όταν οι ερευνητές εστίασαν στη χρόνια νεφρική νόσο με αιτία τον διαβήτη. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι είχαν ποσοστά εμφάνισης 6.98 και 13.4 ανά 100.000 ανθρώπινα έτη αντίστοιχα.

Συνολικά, οι υπέρβαροι 17χρονοι είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο και οι παχύσαρκοι υψηλότερο κίνδυνο κατά 19 φορές, να εμφανίσουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω διαβήτη.

Σε σχόλιό της η Dr. Kirsten L. Johansen του San Francisco Veterans Affairs Medical Center, σημείωσε ότι είναι πιθανό οι παχύσαρκοι να εμφανίζουν υπέρταση- γνωστός παράγοντας κινδύνου για νεφρική νόσο. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ώστε να αποφύγουν τη νεφρική νόσο αλλά είναι δύσκολο.

Ωστόσο η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής νωρίτερα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα καλές συνήθειες.

Η Johansen εξήγησε ότι η σχέση παχυσαρκίας με τη νεφρική ανεπάρκεια είναι θετική αλλά και αρνητική είδηση. Η θετική είναι ότι η παχυσαρκία αποτελεί πιθανό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου και ο έλεγχος του βάρους, της υπέρτασης και της αδράνειας που συχνά συνοδεύουν τα επιπλέον κιλά θα μπορούσε να εμποδίσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων περιστατικών χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Ο Dr. David Katz, του Yale University, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα συσχέτισε το βάρος με τη νεφρική ανεπάρκεια αλλά δεν απέδειξε ότι την προκάλεσε. Παρόλα αυτά έδειξε τον κίνδυνο των περιττών κιλών ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Archives of Internal Medicine».


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.