Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Αλλεργίες και άσθμα στο σχολείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Προετοιμασία για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Η περίοδος επιστροφής στο σχολείο είναι ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό διάστημα για τους μαθητές και τους γονείς. Ωστόσο, τα παιδιά με αλλεργίες και άσθμα έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην τάξη – δυσφορία, που τα εμποδίζει να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους, συμπτώματα που μειώνουν την ικανότητά τους να συμμετάσχουν σε γυμναστικές εκδηλώσεις, ακόμη και απειλητικές αντιδράσεις σε τροφικές αλλεργίες ή τσιμπήματα.

Η συχνότητα των αλλεργιών και του άσθματος στα παιδιά

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, περισσότερα από 350.000 παιδιά κάτω των 18 ετών υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα. Αυτό σημαίνει πάνω από 500.000 χαμένες σχολικές ημέρες, χιλιάδες ευρώ σε ιατρικά έξοδα και χαμένες εργατοώρες για γονείς παιδιών με αλλεργίες. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης και πρόληψης των αλλεργιών και του άσθματος στα σχολεία.

Προετοιμασία για την αντιμετώπιση των αλλεργιών

Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές και οι οικογένειές τους να συνεργαστούν με τους δασκάλους, τους προπονητές και τις σχολικές νοσοκόμες. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες βασικές οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης πιθανών αλλεργικών προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τους μαθητές.

Πριν αρχίσει το σχολείο, επιθεωρήστε τους σχολικούς χώρους για την αναγνώριση δυνητικών κινδύνων πρόκλησης αλλεργίας ή άσθματος στις τάξεις.

Οργανώστε συνάντηση με τους καθηγητές και τη σχολική νοσοκόμα για να συζητήσετε να προβλήματα αλλεργίας του παιδιού σας.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει τα φάρμακά του όπως έχουν συνταγογραφηθεί.

Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε ορισμένες τροφές,πληροφορήστε το προσωπικό του σχολικού κυλικείου και τους δασκάλους και προτείνετε εναλλακτικές τροφές.

Προετοιμάστε του το γεύμα από το σπίτι κάθε μέρα.

Βεβαιωθείτε ότι μία δόση ενέσιμης αδρεναλίνης είναι διαθέσιμη για το παιδί σας σε επείγουσες καταστάσεις και ότι οι καθηγητές και η νοσοκόμα γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν.

Όλοι οι μαθητές με σοβαρή αλλεργία, που μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ενέσιμη αδρεναλίνη σε συσκευή έτοιμη για χρήση, πρέπει να έχουν οδηγίες αντιμετώπισης αναφυλακτικής αντίδρασης.

Πληροφορήστε τους γυμναστές και προπονητές του σχολείου σχετικά με το άσθμα και τα προειδοποιητικά σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άσθμα από την εξάσκηση.

Κοινά αλλεργιογόνα – Παράγοντες πρόκλησης που πρέπει να αποφευχθούν

Στην τάξη

Ακάρεα οικιακής σκόνης: Μικροσκοπικά ζωύφια που μεγαλώνουν σε χώρους με μεγάλη υγρασία και πολλή σκόνη. Τα εκκρίματα των ακάρεων είναι τα πιο συχνά αίτια χρόνιας αλλεργίας και συμπτωμάτων άσθματος. Ελέγχετε εάν το σχολείο είναι αρκετά ευάερο, ώστε να μειώνονται τα ακάρεα σκόνης.

Κιμωλία: Μια ερεθιστική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ασθματική κρίση. Μαθητές με αλλεργία και άσθμα θα πρέπει να μένουν μακριά από τον πίνακα και τα σφουγγάρια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την επαφή με τον πίνακα και την κιμωλία.

Μύκητες: Βρίσκονται σε σκοτεινά, θερμά και υγρά μέρη. Σπόροι μυκήτων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και άσθμα. Ευτυχώς, οι μύκητες εσωτερικών χώρων μπορούν εύκολα να καθαριστούν με ένα απορρυπαντικό υγρό. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο θα φροντίσει να επιδιορθώσει και να καλύψει οποιαδήποτε υγρασία από διαφυγή νερού σε ταράτσες ή σωληνώσεις, ώστε να προληφθεί ο σχηματισμός αποικίας μυκήτων.

Ζωικό τρίχωμα: Επίσης, πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο, στο τρίχωμα και στα ούρα τριχωτών ζώων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα όπως φτέρνισμα, κνησμό, ρινική συμφόρηση και ερεθισμό των ματιών.

Στο κυλικείο

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει τροφικές αλλεργίες, ενθαρρύνετέ το να φέρνει το δικό του γεύμα στο σχολείο και υπενθυμίστε του να μη μοιράζεται ή να μην ανταλλάσσει φαγητό με φίλους. Τα τρόφιμα που ευθύνονται συχνότερα για το 90% των τροφικών αλλεργιών είναι: γάλα, αβγό, φιστίκι και ξηροί καρποί, σιτάρι και σόγια.

Στο διάλειμμα ή στο γυμναστήριο

Γύρη: Μικροσκοπικά κοκκία, υπεύθυνα για την αναπαραγωγή των φυτών. Ο μέσος όρος μεγέθους των σωματιδίων γύρης είναι μικρότερος από το μέγεθος μιας ανθρώπινης τρίχας. Το φθινόπωρο είναι εποχή άνθισης πολλών άγριων φυτών, όπως το περδικάκι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε τα αλλεργικά φάρμακα στο παιδί σας περίπου 30 λεπτά πριν από δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Τσιμπήματα από υμενόπτερα: Σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα εντόμων μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προκαλέσει αναφυλαξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γενικευμένο κνησμό, διόγκωση στο λαιμό ή στη γλώσσα, δυσκολία αναπνοής, ναυτία και εμετό. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει διαθέσιμη μία δόση αδρεναλίνης σε συσκευή έτοιμη για χορήγηση σε επείγουσες περιπτώσεις.

Άσθμα προκαλούμενο από άσκηση: Παιδιά με άσθμα συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα δυσκολίας αναπνοής και βήχα περίπου 6-8 λεπτά μετά την άσκηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα βρογχοδιασταλτικό εισπνεόμενο φάρμακο 15 λεπτά πριν από την άσκηση. Επίσης θα πρέπει να προθερμαίνονται σταδιακά για 6-10 λεπτά πριν ξεκινήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης, να είναι καλά ενυδατωμένα, να σταματήσουν την άσκηση με την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να μειώσουν προοδευτικά την υπερένταση στο τέλος της άσκησης.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας αλλεργιολόγος ιατρός

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία με το προσωπικό του σχολείου σχετικά με τα αλλεργικά προβλήματα του παιδιού σας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Ο αλλεργιολόγος ιατρός θα εκτιμήσει τις τροφικές αλλεργίες, το άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα ή τα αλλεργικά εξανθήματα του παιδιού σας και θα σας προτείνει τα κατάλληλα φάρμακα, καθώς και ένα σχέδιο δράσης για ένα επιτυχημένο σχολικό έτος. Επιστημονικές εργασίες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που βρίσκονται υπό την επίβλεψη αλλεργιολόγου επισκέπτονται λιγότερο τα επείγοντα περιστατικά και καταφέρνουν να θέτουν τα αλλεργικά τους συμπτώματα υπό διαρκή έλεγχο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.