Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Την καταβολή επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που ασκούν αυτοτελή επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες θα μπορεί πλέον να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο θα επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.

Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την Οδηγία 2010/41/ΕΕ προβλέπει πως «το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής του επιδόματος θα καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας η οποία θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου και μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου των φορέων των αυτοαπασχολούμενων».

Στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες (π.χ. εργαζόμενες με δελτίο παροχής υπηρεσιών) βιώνουν σήμερα μια ανάλγητη στάση από την πολιτεία καθώς η μόνη ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται για αυτές σχετίζεται με την μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ κατά 50% για διάστημα ενός χρόνου μετά τον τοκετό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.