Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Τι θα ισχύσει για φόρους, μισθούς και συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο χάρτης του νέου μνημονίου.

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία που υπόκειται σε περαιτέρω αλλαγές και θα παρουσιασθεί σήμερα στο Eurogroup Working Group προβλέπει πως η Ελλάδα θα λάβει παράταση δύο ετών έως το 2016 για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και ότι η Κυβέρνηση θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ το 2013-2014, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών και συντάξεων.

Οι φόροι

Στο σκέλος της φορολογίας προβλέπεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2018 (αντί για το 2015), η εξίσωση του φόρου στο υγραέριο κινήσεως με το φόρο στο ντίζελ, η επιβολή ενιαίου φόρου στο εισόδημα από κεφάλαιο, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων έως τον Μάρτιο του 2013, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις (π.χ. 28%) και ο διορισμός νέου Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Για το 2013 η κλίμακα και το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μάλλον θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ θα καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά.

Υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3- 4 αντί των οκτώ σήμερα με διατήρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 45%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή ακίνητα και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τη μισθωτή εργασία και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από το ελευθέριο επάγγελμα.

Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 28%.

Το μνημόνιο προβλέπει μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη. Έτσι το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες θα ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και θα αφορά σε όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν εξοχική κατοικία, αλλά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία.

Οι περικοπές

Στα 9,2 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές δαπανών για το 2013. Μεταξύ άλλων προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φθάνουν κλιμακωτά ως και 35%. Οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

Ακόμη, μεγάλες περικοπές προβλέπονται στις ΔΕΚΟ ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίσθηκε το 2011.

Για τις συντάξεις προβλέπεται η κατάργηση όλων των δώρων, η επιβολή νέας εισφοράς από 3% ως 12% (στο άθροισμα κύριας και επικουρικής συντάξεως άνω των 1.000 ευρώ), αλλά και η αύξηση των κρατήσεων σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

Το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση θα αυξηθεί κατά δύο χρόνια στα 67 έτη κάτι που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδοτήσεως έως τις 31/12/2012.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Έως τα τέλη του 2012 τουλάχιστον 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας με μειωμένες αποδοχές. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου θα υπάγονται κάθε τρίμηνο του 2013 στο ίδιο καθεστώς τουλάχιστον άλλοι 6.250 δημόσιοι υπάλληλοι.

Το άνοιγμα επαγγελμάτων

Στο σκέλος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και ειδικά για το άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών προβλέπεται το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με ειδικές παρεμβάσεις για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά.

Έτσι, με στόχο την διαφάνεια κάθε επαγγελματική ένωση θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει σε ιστοσελίδα της ενδεικτικές αμοιβές για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία. Τέλος, καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη των σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.