Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

"Η νευρική ανορεξία και ο θάνατος"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται –ιδίως στις νέες γυναίκες- κρούσματα νευρογενούς ανορεξίας –μια νόσος που μπορεί να οδηγήσει την ασθενή, ακόμα και στο θάνατο…

«Οι κοπέλες αυτές συνήθως είναι από 15-25 χρόνων και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το σώμα τους. Συνήθως ασχολούνται με τον χορό, τη γυμναστική ή το μόντελιγκ», δήλωσε στο metrogreece.gr ο γνωστός ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας.

Και συνέχισε λέγοντας «η λέξη ανορεξία είναι αποπροσανατολιστική, καθώς η αρρώστια αυτή δεν έχει σχέση με την όρεξη, το πρόβλημα της όρεξης παρουσιάζεται πολύ αργότερα, όταν η αρρώστια έχει φθάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Η νόσος αυτή έχει άμεση σχέση με την λανθασμένη εικόνα την οποία έχει κάποιος για τον εαυτό του. Το πρόβλημα της εικόνας είναι το πρωταρχικό, καθώς τα κορίτσια βλέπουν τον εαυτό τους παχύ ακόμα και όταν είναι σκελετοί και κανείς δεν μπορεί να τις πείσει για το αντίθετο».

Ο κ. Σούρας αναφέρθηκε και στο πώς οι γονείς μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί τους πάσχει από νευρική ανορεξία «το καταλαβαίνουν όταν βλέπουν το παιδί τους να αδυνατίζει και να μη θέλει να σταματήσει να χάνει βάρος. Τότε θα πρέπει να το πάρουν και να το πάνε αρχικά σε κάποιο παθολόγο και εκείνος θα τους παραπέμψει σε ψυχίατρο».

Οι επιπτώσεις για την υγεία είναι τραγικές όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας «η νευρογενής ανορεξία θίγει όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Βλάπτει την αδαμαντίνη των δοντιών, δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι, λεπταίνει τις τρίχες, δημιουργεί ξηρότητα στο δέρμα, προκαλεί υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση. Επίσης τα δάκτυλα των χεριών γεμίζουν κάλους εξαιτίας των εμετών. Στο τέλος το άτομο το οποίο νοσεί πέφτει σε κόμμα και πεθαίνει».

Τέλος, ο κ. Σούρας τόνισε «το ποσοστό θνησιμότητας για τις κοπέλες που έχουν νευρογενής ανορεξία φτάνει το 20%, αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο επικίνδυνη νόσος είναι».


Πηγή: http://www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.