Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Μετακίνησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πληθώρα εκδηλώσεων στην Αθήνα.

Την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης γιορτάζει όλη η Ευρώπη δίνοντας προτεραιότητα στον πεζό και τη μετακίνηση με ποδήλατο και τα ΜΜΜ, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο το ερχόμενο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Για τον εορτασμό αυτό ο δήμος Αθηναίων οργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το ερχόμενο Σάββατο, οπότε η οδός Πανεπιστημίου θα κλείσει για τα αυτοκίνητα και θα μετατραπεί σε χώρο για ποδήλατα και πεζούς. Η δράση θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικά δρώμενα στην Ομόνοια και τα Προπύλαια, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για παιδιά, skateboard show και παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο. Την ημέρα αυτή τα καταστήματα θα έχουν ειδικές προσφορές και δώρα για τους καταναλωτές.

Η Περιφέρεια Αττικής θα διοργανώσει την Παρασκευή και το Σάββατο την εκδήλωση «Local Event 2012: Έξυπνη Πράσινη Ανάπτυξη για όλους», με θέμα τις Πράσινες μεταφορές.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ημερίδα με θέμα «Προωθώντας τις Πράσινες Μεταφορές- Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Την επομένη θα ακολουθήσει πρωινό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Ασφαλώς ποδηλατώ» για παιδιά δημοτικού στο Πεδίο του Άρεως και για παιδιά 4-12 ετών στο Παιδικό Μουσείο.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνοντας από κοινού δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση των αστικών συγκοινωνιών και την προβολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο στην οδό Όθωνος, στην πλατεία Συντάγματος, όπου ομάδα παιδιών, με την καθοδήγηση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, θα «ντύσουν» με ζωγραφιές το εξωτερικό ενός λεωφορείου.

Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας, να ζωγραφίσουν με την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας της Στέγης. Την ίδια ημέρα όσοι πολίτες βρεθούν στο Σύνταγμα θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν δίπλα σε δύο οχήματα-αντίκες, ένα τρόλεϊ της δεκαετίας του '40 και ένα λεωφορείο της δεκαετίας του '50.

Οι σύλλογοι «Μαμάδες στο Δρόμο», «ΠΕΖΗ» και «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ» θα οργανώσουν το Σάββατο το απόγευμα δωρεάν ξενάγηση με θέμα «Άγνωστη Ρωμαϊκή Αθήνα». Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το σταθμό του μετρό Ακρόπολης και θα συνεχιστεί στην πύλη του Αδριανού, το ναό του Ολυμπίου Διός, το ρωμαϊκό λουτρό επί της Αμαλίας, το Παναθηναϊκό στάδιο και τον Εθνικό Κήπο.

Επίσης, οι ίδιοι σύλλογοι οργανώνουν σήμερα πεζοπορία στο κέντρο της Αθήνας από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων μέχρι το Σύνταγμα. Στόχος είναι να παρατηρήσουν οι συμμετέχοντες την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών.

Τέλος, ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου «ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ» θα συνδιοργανώσει με το σύλλογο «Monumenta» και τον δημοτικό σύμβουλο της Αθήνας, Γιώργο Αμυρά, την 5η ΠολιτιστικοΠοδηλατοΔιαδρομή στα ίχνη της Ιεράς Οδού την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.