Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Έξοδος φοιτητών προς τα Βαλκάνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πολύ πιο προσιτά συγκριτικά με άλλες χώρες τα δίδακτρα.

Κατά 30% αυξήθηκε από πέρυσι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια χωρών των Βαλκανίων. Ο λόγος; Η κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων στη Βρετανία, η οποία απορροφούσε τους περισσότερους Έλληνες για σπουδές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα δίδακτρα στις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής είναι σαφώς πιο προσιτά, αφού κυμαίνονται από 800 έως 5.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το κόστος διαμονής για ένα άτομο υπολογίζεται σε 300 με 400 ευρώ τον μήνα.

Η «διαρροή» νέων στις παραπάνω χώρες παρατηρούνταν έντονα και τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τότε ο στόχος ήταν το πτυχίο της Ιατρικής, το οποίο έμοιαζε συχνά με άθλο στην Ελλάδα, λόγω της υψηλής βαθμολογίας που απαιτείτο για τα εγχώρια ΑΕΙ. Ως εκ τούτου εκατοντάδες νέοι, κατευθύνονταν στις βαλκανικές χώρες.

Τα σημερινά δεδομένα όμως, διαφέρουν. Οι χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα τα πτυχία τους να αναγνωρίζονται αυτόματα από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

Παράλληλα, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση, συστήνουν αγγλόφωνα τμήματα, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.