Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Δείξε μου το φίλο σου…

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στους φίλους σας: μπορεί να υπονομεύουν την προσπάθειά σας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loyola, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν ή έστω να παχύνουν με πολύ αργό ρυθμό όταν οι φίλοι τους ήταν πιο αδύνατοι από τους ίδιους.

Όταν, όμως, οι φίλοι τους ήταν πιο παχείς, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία είναι «μεταδοτική» - από κοινωνικής πλευράς, τουλάχιστον. Ανάλογα ευρήματα για την επίδραση των φίλων στο σωματικό βάρος ενός ατόμου είχαν και προγενέστερες.

Γι’ αυτό και οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Σόχαμ, επίκουρο καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο Loyola, εκτιμούν ότι η παχυσαρκία ιδίως στους νέους ανθρώπους, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Η όλη μελέτη σχεδιάσθηκε για να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους η παχυσαρκία και η σχετιζόμενη με αυτήν συμπεριφορές (λ.χ. η συστηματική κατανάλωση πρόχειρων φαγητών) τείνουν να εκδηλώνονται σε ομάδες ανθρώπων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει μαθητές Λυκείου, από ένα αγροτικό και ένα αστικό Λύκειο των ΗΠΑ – συνολικά 1.775 μαθητές.

Οι μαθητές είχαν απαντήσει σε ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους την σχολική περίοδο 1994-1995 και εν συνεχεία ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, το σωματικό βάρος τους είχε καθοριστεί με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (υπολογίζεται με διαίρεση του νυν σωματικού βάρους σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο κύκλος των φίλων κάθε μαθητή επηρέαζε σημαντικά τις πιθανότητές του να καταφέρει να αδυνατίσει.

Στην πραγματικότητα, όσοι μαθητές ήταν λίγο υπέρβαροι και είχαν αδύνατους φίλους, είχαν 40% πιθανότητες να αδυνατίσουν στο μέλλον. Όσοι όμως είχαν πολύ υπέρβαρους ή/και παχύσαρκους φίλους είχαν μόλις 15% πιθανότητες να αδυνατίσουν.

Αν και η συλλογή των στοιχείων έγινε σε μια εποχή που τα κρούσματα παχυσαρκίας ήταν σαφώς λιγότερα και ο κοινωνικός ιστός πολύ πιο «δεμένος» - σήμερα αποξενώνονται (και) εξαιτίας της απόστασης που δημιουργούν το facebook και γενικότερα το διαδίκτυο – τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά των προγενέστερων μελετών.

«Είναι σαφές ότι για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την παχυσαρκία, πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τον κοινωνικό ιστό κάθε ατόμου», είπε ο δρ Σόχαμ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.