Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Διάρροια και πνευμονία «θερίζουν» τα φτωχά παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Έκκληση Unicef για αξιόπιστη διανομή νέων φαρμάκων.

Τις ζωές έως και 2 εκατομμυρίων από τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου θα μπορούσαν να σώσουν ετησίως οι συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης της διάρροιας και της πνευμονίας, των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Η έρευνα κάνει έκκληση για την κατάρτιση σχεδίου αξιόπιστης διανομής νέων φαρμάκων κατά των σημαντικότερων αιτιών πρόκλησης πνευμονίας και διάρροιας -περιλαμβανομένου του ιού της γρίπης, του ροταϊού και των βακτηρίων πνευμονιοκόκκου.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ένας από τους πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των βρεφών από τις ασθένειες είναι ο συστηματικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, παρότι αυτό συμβαίνει σε μικρότερο από 40% ποσοστό βρεφών.

Η πνευμονία και η διάρροια, που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα, αντιστοιχούν στο 29% των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο.

Σχεδόν το 90% των παιδιών που πεθαίνουν από τις δύο αυτές ασθένειες ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, διαπιστώνει η έρευνα και επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώνονται μόλις σε πέντε φτωχές και πολυπληθείς χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Αιθιοπία.

Η μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από πνευμονία είναι πλημμελής στις 75 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, προσθέτει η έρευνα, καθώς ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των πασχόντων λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι φθηνά αλλά ενδεχομένως σωτήρια για τη ζωή άλατα ενυδάτωσης χρησιμοποιούνται μόνο από το ένα τρίτο των παιδιών με διάρροια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η επαρκής σίτιση, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το πόσιμο νερό και οι βασικοί κανόνες υγιεινής επίσης θεωρούνται ζωτικής σημασίας μέτρα προστασίας κατά της πνευμονίας και της διάρροιας, αλλά στις περισσότερες φτωχές περιοχές απουσιάζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.