Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Διακοπές και προβλήματα υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αν προσέχετε δεν θα τις στερηθείτε.

Όσοι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή είστε αναγκασμένοι να παίρνετε φάρμακα δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαρείτε τις διακοπές σας τώρα το καλοκαίρι.

Απλώς πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και, με βάση την κατάσταση της υγείας σας, να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού σας σε ό,τι αφορά τα σπορ με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε, τη διατροφή σας, την παραμονή σας στον ήλιο κ.λπ.

Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας.

Παίρνετε φάρμακα;
Αν ναι, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Πιο συγκεκριμένα, όσοι πάσχετε από στηθάγχη, υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή νόσο του Parkinson θα πρέπει να είστε σε άμεση επαφή με το γιατρό σας, γιατί ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη δόση των φαρμάκων σας.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με στηθάγχη –που παίρνουν αποκλειστές των β υποδοχέων για τη μείωση της καρδιακής συχνότητας– θα πρέπει να μειώσουν τη δόση των φαρμάκων τους, καθώς σε ζεστό περιβάλλον κινδυνεύουν να αναπτύξουν το σύνδρομο της υπερπυρεξίας. Τι επιτυγχάνεται με τη μείωση της δόσης; Βελτιώνεται η ικανότητα αποβολής της θερμότητας και συγχρόνως περιορίζεται και η εμφάνιση των συμπτωμάτων της στηθάγχης.

Επίσης, όσοι παίρνετε φάρμακα διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά και άλλα θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει την υπονατριαιμία, την υποκαλιαιμία και την ελάττωση του όγκου του αίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος να προκληθούν αρρυθμίες και άλλα συμπτώματα.

Πάσχετε από την καρδιά σας;
Όχι μόνο δεν απαγορεύονται στους καρδιοπαθείς οι χαρές της θάλασσας, αλλά, αντίθετα, οι γιατροί σήμερα τις συνιστούν και για να αντιμετωπίζεται η στεφανιαία νόσος.

Αρκεί, βέβαια, αν είστε καρδιοπαθής, να ξέρετε να μετράτε τους σφυγμούς σας, οι οποίοι δε θα πρέπει σε κάθε προσπάθεια να ξεπερνούν τους 100-110 το λεπτό. Το όριο αυτό γίνεται 90, εάν έχετε στηθάγχη, έχετε υποστεί έμφραγμα ή έχετε κάνει επέμβαση by pass ή «μπαλονάκι».

Όσοι πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποφεύγετε την κόπωση και τις δραστηριότητες σε ανοιχτούς και ζεστούς χώρους. Επίσης, όσοι πάσχετε από στεφανιαία ανεπάρκεια πρέπει να αποφεύγετε την έντονη ή άσκοπη σωματική δραστηριότητα σε χώρους χωρίς κλιματισμό.

Αυτό το γνωρίζατε;
• Ο περίπατος και κάθε είδους άσκηση που υποδεικνύεται συνήθως στους καρδιοπαθείς θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα –σε ένταση και διάρκεια– τους καλοκαιρινούς μήνες και να γίνεται σε ώρες που δεν κάνει πολλή ζέστη, δηλαδή πρωί και απόγευμα.
• Ο καρδιοπαθής πρέπει να μπαίνει σιγά σιγά στη θάλασσα, ρίχνοντας πρώτα λίγο νερό σε ολόκληρο το σώμα του, ώστε ο οργανισμός του να προσαρμόζεται σταδιακά στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία της θάλασσας είναι 20-22 οC.
• Τα καλύτερα είδη κολύμβησης για έναν καρδιοπαθή είναι το ύπτιο και το πρόσθιο, ενώ η πεταλούδα και το κρόουλ πρέπει να αποφεύγονται.
• Η καλύτερη ώρα για μπάνιο είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, διότι οι ζεστές ώρες επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Τριάντα λεπτά μέσα στο νερό είναι αρκετά.
Έχετε υποστεί έμφραγμα;

Όσοι έχετε υποστεί έμφραγμα θα πρέπει σε περίπτωση που γυμνάζεστε:
• Να προτιμάτε τις απογευματινές ή βραδινές ώρες και όχι τις ώρες νωρίς το πρωί, γιατί τότε –μετά τη νυχτερινή ξεκούραση– παρατηρείται στον οργανισμό αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, με κίνδυνο να επιβαρυνθεί η καρδιά.
• Αποφεύγετε να γυμνάζεστε τις ζεστές ώρες της ημέρας, ειδικά αν υπάρχει στην ατμόσφαιρα και μεγάλη υγρασία.
• Σταματήστε κάθε δραστηριότητα, αν νιώσετε κούραση, πόνους στο στήθος ή ταχυκαρδίες.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.