Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Είναι επικίνδυνη η ασπαρτάμη;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν καρκίνο
.
Οι πρώτες υποψίες γύρω από την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του εβδομήντα, από μελέτες σε πειραματόζωα. Η Νικολέττα Ντορζή, Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, MSc, RD, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να μας πει αν ισχύει ή όχι ο συνηθέστερος φόβος που υπάρχει για τις γλυκαντικές ύλες, κυρίως δε για την ασπαρτάμη.

Από το 1974 χρονολογούνται οι μελέτες που διερευνούν την πιθανή συσχέτιση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών με τον καρκίνο. Η πιο πρόσφατη αξιόπιστη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία το 2009 και συμπεριέλαβε 3.117 ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών με οποιοδήποτε είδος καρκινογένεσης στον άνθρωπο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες υφίστανται εκτενείς ελέγχους ασφάλειας και εγκρίνονται για χρήση από τον άνθρωπο μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι δεν προκαλούν καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασπαρτάμης, η οποία αν και έχει κατηγορηθεί περισσότερο από κάθε άλλη γλυκαντική ύλη, έχει εγκριθεί από όλους τους σχετικούς φορείς υγείας σε περισσότερες από 100 χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, και της Κοινής Επιτροπής για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ (JEFCA WHO/FAO).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.