Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Προγράμματα εργασίας για ανέργους στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια.

Δρομολογείται σταδιακά στην Κεντρική Μακεδονία η υλοποίηση των ειδικών προγραμμάτων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την προώθηση ανέργων και μελών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας η αξιολόγηση των 42 προτάσεων που υποβλήθηκαν σε αυτήν για τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ). Μέσω αυτών, αναπτυξιακές συμπράξεις που θα δημιουργηθούν από δήμους, αναπτυξιακές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα αναζητήσουν ευκαιρίες και δυνατότητες απασχόλησης για ανέργους.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα κατευθυνθούν σε αυτές τις συγκεκριμένες δυνατότητες απασχόλησης που θα προκύψουν από τις αναλύσεις των τοπικών αγορών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Νωρίτερα θα συμμετέχουν σε καταρτίσεις και επιμορφώσεις, σεμινάρια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, δράσεις εκμάθησης επαγγελματικής ορολογίας σε ξένη γλώσσα και εκπαιδευτική πρακτική άσκηση. Παράλληλα θα υποστηριχτούν ώστε να εκπονήσουν επιχειρησιακά σχέδια και θα τους παραχθεί νομική υποστήριξη σε μια σειρά θεμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ενθαρρυνθούν να ιδρύσουν οι ίδιοι επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Μια δεύτερη ευκαιρία απασχόλησης αφορά ανέργους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα trafficking, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οροθετικοί, άστεγοι, αιτούντες άσυλο, πρώην χρήστες ουσιών, αποφυλακισθέντες και άποροι). Πρόκειται για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ).

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, έχουν ήδη εγκριθεί 14 προτάσεις από τις οποίες θα ωφεληθούν περίπου 1500 άνθρωποι. Στη συνέχεια κάθε αναπτυξιακή σύμπραξη είναι υποχρεωμένη να συνεδριάσει αλλά και να λάβει έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο για τη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτό δεν αναμένεται πριν τις επικείμενες εκλογές, θεωρείται, όμως, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης. Σημειώνεται ότι στους φορείς υλοποίησης των ΤΟΠ ΕΚΟ στην Κεντρική Μακεδονία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δήμοι, συνδικαλιστικοί φορείς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζεται ότι τα παραπάνω προγράμματα δεν παρέχουν επιδότηση στους ανέργους, αλλά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προώθησή τους στην απασχόληση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.