Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πότε μια επέμβαση ρινοπλαστικής κρίνεται επιτυχημένη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς.

Την έχουν αποκαλέσει «επέμβαση του σκεπτόμενου χειρουργού», που δεν δημιουργεί μύτες καλούπια, αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό, την αισθητική και τη δεξιότητά του, με λεπτούς χειρισμούς σαν γλύπτης σμιλεύει και
δημιουργεί.

Συνηθίζουμε να προσέχουμε τα μάτια και την έκφραση ως το κύριο χαρακτηριστικό ενός προσώπου. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί και ο δρ. Αθαν. Σκούρας, χειρουργός ΩΡΛ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής, η μύτη είναι εκείνη, η οποία υποσυνείδητα‐τις περισσότερες φορές‐ κάνει ένα πρόσωπο ελκυστικό ή μη.

Δυο πανέμορφα μάτια μπορεί ουσιαστικά να «χαθούν» αν στο κέντρο του προσώπου υπάρχει μια δύσμορφη μύτη, η οποία «αιχμαλωτίζει» το βλέμμα του συνομιλητή.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι επεμβάσεις στη μύτη, στο βασικό αυτό όργανο της αναπνοής, είτε για αισθητικούς, είτε για αμιγώς λειτουργικούς λόγους, έχουν αυξηθεί στο 39%, ποσοστό αρκετά υψηλό, κι έχουν αναγάγει τη ρινοπλαστική στη συνηθέστερη επέμβαση στο πρόσωπο.

Η μεγάλη ζήτηση όμως της ρινοπλαστικής δεν μειώνει τους κινδύνους που εμπεριέχει, καθώς θεωρείται ως η δυσκολότερη επέμβαση στο πρόσωπο και οποιαδήποτε «κακοτεχνία» εις βάρος της μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην αναπνοή με δυσάρεστες συνέπειες.

Πρόκειται για μια επέμβαση πρόκληση που η ακρίβειά της μετριέται σε κλάσματα χιλιοστού. Η αποτυχία είναι συχνή και η επανορθωτική ρινοπλαστική ανέρχεται σε ποσοστό 15%. Η δε επανεγχείρηση στη ρινοπλαστική είναι πολύ δύσκολη λόγω ύπαρξης συμφύσεων και μικρότερης ποσότητας ιστού για χειρισμούς μετά την πρώτη επέμβαση.

Γι΄αυτό το λόγο οι ασθενείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή γιατρού.

Λεπτομέρειες για τη σημαντική αυτή επέμβαση της ρινοπλαστικής μας δίνει ο Δρ. Αθαν. Σκούρας, χειρουργός ΩΡΛ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής ο οποίος αναλύει:

«Ιγμορίτιδες, πονοκέφαλοι, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια(δηλ. διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου),πνευμονίες, σωματική αδυναμία, κόπωση, δυσλειτουργίες στο σεξ, κατάθλιψη και αντικοινωνική συμπεριφορά, όσο κι ακούγεται περίεργο, μπορεί να έχουν τη βάση τους στη ρινική δυσλειτουργία.

Ένα άτομο που δεν κοιμάται καλά γιατί ακριβώς δεν αναπνέει καλά, σηκώνεται κουρασμένο κι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Στο παρελθόν ένας ΩΡλ διόρθωνε το λειτουργικό πρόβλημα της μύτης και σε δεύτερο χρόνο‐σε δεύτερη επέμβαση ένας πλαστικός χειρουργός επενέβαινε αισθητικά.

Στις μέρες μας ο σωστός χειρουργός οφείλει να εντοπίζει προεγχειρητικά την ύπαρξη ενός λειτουργικού προβλήματος, να διαπιστώνει την αιτία και να το αποκαθιστά σε μια επέμβαση «δυο σε ένα». Με άλλα λόγια να διορθώνει το πρόβλημα, κάνοντας ταυτόχρονα και την αισθητική του παρέμβαση στην εξωτερική μορφή της μύτης.

Αυτή η διαδικασία καλείται λειτουργική ρινοπλαστική. Αν ο χειρουργός δεν διαγνώσει το τυχόν υπάρχον λειτουργικό πρόβλημα ή κατά την αισθητική επέμβαση δεν «σεβαστεί» τη λειτουργία του οργάνου, τότε καταδικάζει τον ασθενή υποχρεωτικά σε επανεπέμβαση, διότι μετεγχειρητικά παρά την όποια καλαίσθητη εμφάνιση, η μύτη δεν θα αναπνέει.

«Ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες», έλεγε κάποιος σοφός. Έτσι και ο ρινοχειρουργός γνώστης και σεβόμενος την ανατομία της μύτης βαδίζει με στόχο τη διόρθωση κάθε αισθητικού προβλήματος, προβλέποντας τις πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία, ώστε να τις προλαμβάνει και να έχει και τέλειο λειτουργικό αποτέλεσμα».

Ποια προβλήματα της μύτης οδηγούν κάποιον στο χειρουργικό τραπέζι ενός ρινοπλαστικού χειρουργού;

«Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζονται δυσμορφίες της μύτης όπως μεγάλος ύβος (η γνωστή «καμπούρα» της που συχνά αποτελεί σχόλιο),η πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η αποκλίνουσα δηλ. «στραβή» μύτη, τα μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια και οι δυσμορφίες που προέρχονται από ατυχήματα. Εκτός από τα αισθητικά προβλήματα υπάρχουν και τα εξίσου σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν δυσχέρεια στην αναπνοή. Ένα σκολιωτικό (στραβό)διάφραγμα, ή ενας τραυματισμός στο πρόσωπο χρήζουν διορθωτικής επέμβασης.»

Πότε μια επέμβαση ρινοπλαστικής κρίνεται επιτυχημένη;

«Όταν πληρούνται οι παρακάτω βασικές προϋποθέσεις: Η μύτη να είναι λειτουργική, δηλ. ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητό. Επίσης το αισθητικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τον ασθενή και το γιατρό και να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις γραμμές του προσώπου. Τέλος η μύτη να μην φαίνεται χειρουργημένη δηλ. οι αισθητικές παρεμβάσεις και η βελτίωση των χαρακτηριστικών να είναι τέτοια ώστε άτομα του περιβάλλοντος να διαπιστώνουν ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπο χωρίς να εντοπίζουν τον υπεύθυνο παράγοντα. Ο πρωταρχικός στόχος της επιτυχημένης λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει κι αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, διατηρώντας τα στοιχεία της εθνικότητας μέσα στο πλαίσιο της ισορροπίας και της ομορφιάς».

Ιδανική μύτη δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχουν καλούπια ρινός. Κάθε μύτη είναι διαφορετική , με προσωπικότητα και χαρακτήρα που ακολουθεί τη μοναδικότητα κάθε ατόμου. Ιδανική είναι η εκάστοτε μύτη που ταιριάζει και δένει αρμονικά και συμμετρικά με τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου προσώπου».


Πριν


Μετά


Πριν


Μετά


Πριν


Μετά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.