Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Διασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ανακοίνωση 30.05.12.

Με την παρούσα επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. σας ενημερώνει για την υπογραφή της υπ’ αρ. πρωτ. 1052758/ 1451/Β0010/10.04.2012 Απόφασης του υπουργείου Οικονομικών - Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, που συμπληρώνει την υπ’ αριθ. 1038460/ 2439/ Β0010/15.04.2009 (ΦΕΚ 792/ 29-4-2009 Τεύχος Β΄) παλαιότερη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών.
Η Απόφαση - η οποία επισυνάπτεται προς διευκόλυνσή σας στο παρόν - ορίζει τα εξής:

«…σε (1) τουλάχιστον ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις της προηγουμένης παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επίσης, να προβούν στη τοποθέτηση ενός (1) διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), ο οποίος θα φέρει τις πιο κάτω τεχνικές προδιαγραφές :
α) Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
β) Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το πέριξ έδαφος της ακτής
γ) Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά , φιλικά προς το περιβάλλον , κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λπ.
δ) Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
ε) Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μ. και τα όρια του να επισημαίνονται (επ΄ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα πλάτους 10 εκ.
στ) Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
ζ) Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος αυτού, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
η) Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των Α.με.Α. (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λπ.).
Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσουν την ύπαρξη ενός (1) τουλάχιστον χώρου υγιεινής (WC) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι χώροι αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα όρια του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. και να είναι προσβάσιμοι από τους διαδρόμους πρόσβασης και τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης.
Επίσης οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να εξασφαλίσουν, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, ένα (1) τουλάχιστον χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για Α.με.Α., ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις…».
Με την προαναφερθείσα Απόφαση επιτέλους δικαιώνεται ο μακροχρόνιος αγώνας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και όλου του εθνικού αναπηρικού κινήματος για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες!
Μετά την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της, την καθιέρωση της Μελέτης Προσβασιμότητας και τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το τοπίο σίγουρα αλλάζει. Ο αγώνας βέβαια συνεχίζεται για την ολοκλήρωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου προσβασιμότητας στο πλαίσιο του Άρθρου 9 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ακόμη και σε ημέρες δύσκολες, όπως είναι οι σημερινές, η μεθοδική, αδιάκοπη και συνεπής διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας έχει αποτελέσματα. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς την προώθησή τους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 101 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 102 KB)




Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.