Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κατακόρυφη αύξηση των πνιγμών στην Ελλάδα - Όλοι οι κανόνες για ασφαλή κολύμβηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το τηλέφωνο επικοινωνίας των πολιτών με τη λιμενική αστυνομία είναι το 108.

Η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη για τη ναυτοσύνη της, ωστόσο η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, όσον αφορά τα περιστατικά πνιγμών, ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα των πνιγμών, είναι ηλικιωμένοι, ενώ ακολουθούν τα μικρά παιδιά και στη συνέχεια οι ψαροντουφεκάδες. Μόνο σε ένα 24ωρο, την Τρίτη 26 Ιουνίου, είχαμε τέσσερις πνιγμούς ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας, από τις αρχές του 2012 έως σήμερα, τουλάχιστον 145 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στη θάλασσα, ενώ αν δει κανείς τα στοιχεία από το 2008 έως το 2011, οι θάνατοι από πνιγμό αντί να μειώνονται αυξάνονται. Συγκεκριμένα, το 2008 πνίγηκαν στη θάλασσα 283 άτομα, 327 το 2009, 371 το 2010, ενώ το 2011 ο αριθμός των περιστατικών διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα: 371 πνιγμοί.

Φέτος, λόγω οικονομικής κρίσης, πολλοί δήμοι δεν θα διαθέσουν σε κάποιες παραλίες ναυαγοσώστη, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, τους επόμενους δύο μήνες -που η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, να υπάρξει ρεκόρ πνιγμών.

Σημειώνεται ότι για να τοποθετηθεί σε μια παραλία ναυαγοσώστης, όπως ορίζει ο νόμος, θα πρέπει αυτή να έχει χαρακτηριστεί από τον δήμο πολυσύχναστη. Το 2011, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, είχαμε 468 παραλίες με τον χαρακτηρισμό "πολυσύχναστες" και οι οποίες διέθεταν ναυαγοσώστη, ενώ το 2012 μόνο 361.

Ο διευθυντής της λιμενικής αστυνομίας Θ. Παρασκευάς, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δηλώνει ότι η αιτία του κακού εντοπίζεται -κυρίως- στην απροσεξία των λουομένων, που αγνοούν τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης, όπως ότι δεν πρέπει να κολυμπούν εάν δεν έχουν περάσει 3 με 4 ώρες από το φαγητό ή σε θάλασσες που υπάρχουν ισχυρά ρεύματα, φυσάει δυνατά ή έχει μεγάλα κύματα.

Ο κ. Παρασκευάς αναφέρει, επίσης, πως οι ηλικιωμένοι που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και παίρνουν φάρμακα, καλό είναι πριν ξεκινήσουν τα μπάνια τους να απευθύνονται στον γιατρό τους, για αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής τους, αλλά και για να τους δώσει βασικές συμβουλές.

Για τους ψαροντουφεκάδες, ο διευθυντής της λιμενικής αστυνομίας τονίζει ότι θα πρέπει να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες, όπως να έχουν την απαραίτητη σήμανση (την προβλεπόμενη σημαδούρα), να μην ψαρεύουν σε περιοχές όπου περνάνε πλοία και σε εισόδους λιμανιών και να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Επίσης, σημειώνει ότι τα άτομα που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποβρύχια αλιεία, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα καταδυτικών σχολών.

Το Λιμενικό Σώμα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει εντείνει τις περιπολίες του με πλωτά σκάφη στις πολυσύχναστες παραλίες, ενώ η λιμενική αστυνομία έχει εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με συμβουλές προς τους λουόμενους, το οποίο μοιράστηκε ήδη σε σχολεία του Πειραιά. Επίσης, έγιναν και σεμινάρια πληροφόρησης προς τα παιδιά από τους λιμενικούς για την ασφαλή κολύμβηση.

Εξάλλου, το Λιμενικό Σώμα απευθύνει συστάσεις προς τους χειριστές ταχυπλόων σκαφών και jet ski να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες ασφαλείας των συγκεκριμένων μέσων για την αποφυγή ατυχημάτων, να μη προσεγγίζουν τους λουόμενους σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς και ότι δεν πρέπει να έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Πέρυσι, οι τραυματισμοί από ατυχήματα ταχύπλοων σκαφών και jet ski ήταν επτά, το 2010 και το 2009 από δέκα και το 2008 δώδεκα. Επίσης, πέρυσι δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής από ατύχημα με ταχύπλοο σκάφος η jet ski, ενώ το 2010 είχαμε δύο θανάτους, πέντε το 2009 και έναν το 2008.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λιμενική αστυνομία θα ετοιμάσει σύντομα ένα αδιάβροχο φυλλάδιο οδηγιών για όσους ναυλολογούν τα σκάφη τους και όσους παίρνουν άδειες ταχυπλόων, με βασικές χρήσιμες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν όταν φεύγουν από το λιμάνι με το σκάφος, τι εφόδια θα πρέπει να έχουν, καθώς και τα τηλέφωνα ανάγκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.