Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μία μητέρα και 30 παιδιά νεκρά ανά δύο λεπτά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Προβληματίζει η έρευνα της Unicef.

Κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές στην κύηση και οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου μωρού της είναι πολύ μικρές.

Για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, 20 με 30 ακόμα αποκτούν σοβαρά και μερικές φορές ισόβια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους. Σε αυτά τα δύο λεπτά σχεδόν 30 μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, δεν σημειώνουν πρόοδο. Από τις 75 χώρες με τα χειρότερα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, 25 παρουσιάζουν ανεπαρκή ή καμία πρόοδο στη μείωση των θανάτων μητέρων και 13 δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων μικρών παιδιών.

«Οι παγκόσμιες προσπάθειες για να σωθούν οι ζωές των γυναικών, των νεογέννητων και των μικρών παιδιών δεν κινούνται αρκετά γρήγορα,» δηλώνει ο δρ. Mickey Chopra, Διευθυντής του Τομέα Υγείας της Unicef και συμπρόεδρος της πρωτοβουλίας «Αντίστροφη Μέτρηση ως το 2015». «Ορισμένες χώρες μάς δείχνουν πώς μοιάζει η επιτυχία, αλλά πολλές άλλες χώρες χρειάζεται να διδαχθούν από αυτές τις επιτυχίες.

Η πρόοδος σχετικά με τη μητρική, παιδική και βρεφική υγεία στις 75 πιο επιβαρυμένες χώρες, οι περισσότερες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, οι οποίες εμφανίζουν περισσότερο από το 95% όλων των θανάτων μητέρων και παιδιών, παρουσιάζονται στην έκθεση «Οικοδομώντας το Μέλλον για τις Γυναίκες και τα Παιδιά» η οποία δημοσιεύεται από την πρωτοβουλία «Αντίστροφη Μέτρηση ως το 2015» (www.countdown2015mnch.org). Η έκθεση γίνεται ταυτόχρονα με ένα διήμερο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί 14 - 15 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον.

Από το 1990,οι ετήσιοι θάνατοι μητέρων έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό και οι θάνατοι μικρών παιδιών έχουν μειωθεί από 12 εκατομμύρια σε 7,6 εκατομμύρια το 2010.

Μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν επιτύχει θεαματική πρόοδο στη μείωση των θανάτων παιδιών. Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε πολλές αφρικανικές χώρες παρουσιάζουν δύο φορές ταχύτερη πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Στη Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Λιβερία, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, τη Ρουάντα και την Τανζανία, ο ρυθμός μείωσης ήταν κατά μέσο όρο περισσότερο από 5% το χρόνο μεταξύ 2000 και 2010.

Παρόμοια πρόοδος εμφανίζεται στη μείωση των θανάτων μητέρων, αν και σε λιγότερες αναπτυσσόμενες χώρες: η Ισημερινή Γουινέα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τους μητρικούς θανάτους κατά 75%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.