Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τι πρέπει να ξέρετε για τις πισίνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πότε πρέπει να στέλνετε τα παιδιά σας για κολύμβηση.

Πόλο έλξης για τα παιδιά αποτελούν οι πισίνες. Και το κολύμπι, όπως λένε οι ειδικοί, θεωρείται ένα από τα πιο ιδανικά αθλήματα για την ομαλή σωματική ανάπτυξή τους. Το κολύμπι βέβαια εκτός από τα πλεονεκτήματά του κρύβει και κινδύνους.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Προτού πάρετε την απόφαση να εγγράψετε το παιδί σας σε μια ιδιωτική ή δημόσια πισίνα, πρέπει να ενημερωθείτε για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται σε αυτούς τους χώρους καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει .

Γι’ αυτό, πριν γράψετε το παιδί σας σε μια ιδιωτική ή δημόσια πισίνα, καλό είναι πρώτα να ενημερωθείτε για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται σε αυτούς τους χώρους αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε ως γονείς.

Οι εξετάσεις

Πριν λοιπόν στείλετε το παιδί σας σε μια πισίνα, θα φροντίσετε ώστε να περάσει από έναν κλινικό έλεγχο. Οπότε, φροντίστε να δει έναν παιδίατρο ώστε να έχει ένα λεπτομερέστατο ιατρικό ιστορικό αλλά και θα ζητήσει το ιστορικό της οικογένειας προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια ασθένεια που μπορεί να κληρονομήσει το παιδί.

Μόλις λοιπόν πάρετε το ιστορικό του παιδιού, μπορείτε να το δώσετε στους υπεύθυνους των κολυμβητηρίων και έτσι αποδεικνύεται ότι οι εξετάσεις που του έγιναν, είναι ικανές να προστατεύσουν ένα παιδί κατά 85% από πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εάν όμως θέλετε να είστε τελείως ήσυχοι (αφού υπολείπεται ένα 15%), μπορείτε να πάτε το παιδί σας σε έναν καρδιολόγο προκειμένου να του κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και έναν υπέρηχο καρδιάς.

Να θυμάστε όμως ότι και το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο κλινικός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο, ενώ το υπερηχογράφημα γίνεται μόνο στην αρχή, όταν δηλαδή το παιδί ξεκινάει συστηματικά μαθήματα κολύμβησης, για να αποκλειστούν διάφορες κληρονομικές παθήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κάποια λιποθυμία, που μέσα στην πισίνα μπορεί να αποβεί μοιραία.

Έτσι, εάν οι εξετάσεις του παιδιού είναι καλές, τότε μπορεί να αρχίσει την κολύμβηση στην πισίνα. Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε το κολύμπι δεν είναι απαγορευτικό αλλά ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να δώσει κατευθύνσεις για τις ασκήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προπονητής οφείλει να είναι ενημερωμένος για την κατάσταση του παιδιού. Πάντως, το κολύμπι συνίσταται ως μορφή άσκησης για τα παιδιά που έχουν άσθμα.

Η σωστή ηλικία

Τα περισσότερα κολυμβητήρια δέχονται παιδιά από 4 ετών. Αυτά τα παιδιά πάντα βρίσκονται υπό την επίβλεψη του προπονητή τους.

Σε κάθε τμήμα υπάρχουν συνήθως 17 με 18 παιδιά που τα επιβλέπουν δύο δάσκαλοι και δύο ναυαγοσώστες. Τα παιδιά που είναι 4 και 5 ετών κολυμπούν σε πισίνα, όπου πατώνουν. Από 6 ετών συνήθως πηγαίνουν στη μεγάλη πισίνα.

Υπάρχουν πάντως και πισίνες που έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους και νήπια, 2 και 3 ετών, τα οποία εξοικειώνονται κυρίως με το νερό.

Για κάθε νήπιο υπάρχει ένας δάσκαλος, που είναι κι αυτός στην πισίνα για να παρακολουθεί το μωρό που πρέπει οπωσδήποτε να φοράει πάντα σωσίβιο. Το νερό στη νηπιακή πισίνα πρέπει να είναι πιο ζεστό (31-32 βαθμούς Kελσίου) από τις άλλες (28-29 βαθμούς Kελσίου) και ο χρόνος παραμονής των παιδιών σε αυτή δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 λεπτά, γιατί μετά τα παιδιά αρχίζουν και κρυώνουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.