Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ξεκινά επανέλεγχο αναπηρικών συντάξεων το ΙΚΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Όλοι θα περάσουν από επιτροπές

Κόβονται όλες οι αναπηρικές συντάξεις που εκδόθηκαν από τον Ιούλιο του 2010 και μετά. Το ΙΚΑ κάλεσε χθες τις υπηρεσίες του να προχωρήσουν "σε άμεση διακοπή της συνταξιοδότησης" και να στείλουν... κουτσούς, τυφλούς, κουφούς και χιλιάδες άλλους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης για ιατρική γνωμάτευση.

Αν αποδειχθεί ότι έχουν "μόνιμη" αναπηρία (100%) τότε δεν θα τους ξαναφωνάξουν και φυσικά θα συνεχίσει η καταβολή της σύνταξης.

Αν όμως πιαστούν από τους γιατρούς να μην είναι και τόσο ανάπηροι, τότε η σύνταξή τους θα κοπεί οριστικά και δεν θα τους ζητήσουν πίσω αυτά που πήραν.

Αν πάλι διαπιστωθεί αναπηρία στα ποσοστά που ορίζει ο νόμος (67-80%), τότε η σύνταξη που θα τους ξαναδώσουν θα είναι είτε μειωμένη είτε προσαυξημένη ανάλογα με τη γνωμάτευση των γιατρών.





Πηγή: http://www.enikos.gr


----------------------





Στον επανέλεγχο σειράς αναπηρικών συντάξεων προχωρά το ΙΚΑ

Ποιούς ασφαλισμένους αφορά. 

Για επανέλεγχο στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας παραπέμπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις αναπηρικές συντάξεις για νέους ασφαλισμένους (από 1/1/93 και μετά) που έχουν εκδοθεί από τις 15/7/2010. Πρόκειται για αποφάσεις που οριστικοποιούν συντάξεις αναπηρίας και έχουν εκδοθεί μετά τη δημοσίευση του νόμου και πριν την έκδοση της εγκυκλίου

Σύμφωνα με το νέο νόμο, oι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, ή εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.

Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές, μετά την τελική γνωμάτευση των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών εφόσον:

α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά (7) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις, από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.

β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε (5) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις, από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.