Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Θύμα του Τσέρνομπιλ» ο Πετρόφ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΣΟΚΑΡΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ.
Η Μοντάνα είναι μια κωμόπολη της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας με σχεδόν 50.000 κατοίκους. Απέχει μόλις 650 μίλια από το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας. Είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Σταν Πετρόφ, ο ποδοσφαιριστής της Αστον Βίλα, στον οποίο πριν λίγες εβδομάδες διαγνώστηκε λευχαιμία…

Μια άλλη διάσταση παίρνει, πλέον, η περίπτωση της ασθένειας του Βούλγαρου ποδοσφαιριστή και αυτό εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε ο Μιχαίλ Ιλιεφ, γιατρός της Εθνικής Βουλγαρίας για περισσότερα από 20 χρόνια.

«Ηταν άνοιξη, οι κάτοικοι έτρωγαν φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης δεν είπαν την αλήθεια στον κόσμο για τους κινδύνους. Πολλοί άνθρωποι που τότε ήταν παιδιά, διαγνώστηκαν με σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος και λευχαιμία μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα ονομάσαμε `Παιδιά του Τσέρνομπιλ', τα περισσότερα γεννήθηκαν την ίδια εποχή με τον Στίλιαν», δήλωσε ο Ιλιεφ.

Ο Στίλιαν Πετρόφ γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1979. Το 1986 ήταν μόλις επτά ετών… Στην περιοχή της Μοντάνα, η ραδιενέργεια ήταν 1.000 με 1.300 φορές πάνω από τους κανονικούς δείκτες για περισσότερα από 20 χρόνια.

«Δεν υπάρχει ιστορικό λευχαιμίας ή καρκίνου στην οικογένειά του. Γι αυτό θεωρώ πως ο Πετρόφ έπεσε θύμα της έλλειψης πληροφόρησης του παλιού κομουνιστικού καθεστώτος όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξεράγη και το νέφος ήρθε στη χώρα μας», συμπλήρωσε ο Ιλιεφ.



Το Τσέρνομπιλ απέχει μόλις 1046 χιλιόμετρα από την Σόφια… Μετά την έκρηξη, Βούλγαροι πολίτες ανέφεραν ότι είδαν «ένα περίεργο χρώμα στον ουρανό με απόκοσμες αποχρώσεις».

Η ραδιενέργεια προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες γενετικές ανωμαλίες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Μάλιστα, η διεθνής ιατρική ένωση έκανε λόγο για 50.000 περιπτώσεις καρκίνου, την ώρα που ανάλογη έρευνα της Greenpeace ανεβάζει τον αριθμό στις 200.000.

Κατά πολλούς, ο τότε κομουνιστής πρόεδρος της Βουλγαρίας Τόντορ Ζίφκοφ ακολούθησε την… γραμμή του Κρεμλίνου, σχετικά με την ελλιπέστατη ενημέρωση προς τους πολίτες αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, όσον αφορά την διάδοση των ραδιενεργών ουσιών και τα μέτρα ασφαλείας.

Μετά την πτώση του Ζίφκοφ από την εξουσία, δύο υπουργοί της κυβέρνησής του που είχαν άμεση σχέση με την υγεία και την πληροφόρηση, κρίθηκαν ένοχοι για «εγκληματική αμέλεια» και «παραπληροφόρηση του κοινού» και φυλακίστηκαν για πέντε χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.