Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Καρδιοχτύπι στην ουρά για ένα σωτήριο μόσχευμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η έλλειψη δοτών γεμίζει τις λίστες αναμονής.

Σε μακρά αναμονή για την εξεύρεση δότη καρδιάς βρίσκονται 21 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και τρεις έφηβοι, που ζουν με ειδικό μηχάνημα υποστήριξης για πάνω από δύο χρόνια, ενώ ορισμένοι έχουν φτάσει και στον τέταρτο χρόνο, περιμένοντας μόσχευμα.

Εξαρτημένοι από το μηχάνημα υποστήριξης, διατηρούν ζωντανή την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς φτάνει τις 720 ημέρες, την ώρα που αντίστοιχος ευρωπαϊκός είναι 220, ενώ στην Ισπανία, τη χώρα με την καλύτερη οργάνωση στη μεταμόσχευση παγκοσμίως, χρειάζονται μόλις 17 ημέρες.



Ωστόσο, η εξεύρεση δοτών παραμένει το μέγα πρόβλημα, καθώς δεν επαρκούν τα ετήσια διαθέσιμα μοσχεύματα για όσους τα έχουν ανάγκη. Από ένα σύνολο 786 δωρητών οργάνων, από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, προέκυψαν 82 κατάλληλα καρδιακά μοσχεύματα για Ελληνες ασθενείς και έγιναν οι αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις.

Η Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ μόσχευμα καρδιάς από χώρα του εξωτερικού. Αντίθετα, έχουν αξιοποιηθεί στο εξωτερικό 70 καρδιακά μοσχεύματα 56 ενηλίκων και 14 παιδιών. «Τα μοσχεύματα ενηλίκων δεν αξιοποιήθηκαν στην Ελλάδα είτε επειδή δεν υπήρχε συμβατός λήπτης, βάσει ομάδας αίματος και σωματομετρικών διαστάσεων, είτε διότι κρίθηκαν επίφοβα ή ακατάλληλα προς μεταμόσχευση», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η Γιούλη Μενουδάκου, συντονίστρια μεταμοσχευτικής διαδικασίας στον ΕΟΜ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.