Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Με κλειστά ματιά στην πόλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

• Συνειδητοποίηση των προβλημάτων των ΑμεΑ με βιωματικά εργαστήρια.
• Η κεντρική πολιτική έχει καταστήσει το Ρέθυμνο αφιλόξενο, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Ιλίου, Β. Αυγουλάς.

Την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν βιωματικά τις αγωνίες και τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στη σημερινή δράση που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με το διακριτικό τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής».

Στις 10 πρωί θα ξεκινήσει μια βόλτα στην πόλη από το ΚΨΥ με τα μάτια κλειστά και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί δείπνο σε εστιατόριο της πόλης…στο σκοτάδι. Έτσι οι βλέποντες θα μπορέσουν να καταλάβουν τι βιώνει ένα άτομο με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά του.

Στην προσπάθεια αυτή συνεργάζεται το Σωματείο ΑμεΑ του Ν. Ρεθύμνου, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, αντιδήμαρχος Ιλίου, άτομο με αναπηρία ο ίδιος και ο κ. Γιάννης Κουτσανδρέας, παιδοψυχίατρος.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την προσβασιμότητα και τη συμμετοχή των ΑμεΑ στις δραστηριότητες της πόλης, καθώς και για ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία.

Τα συμπεράσματα, δε, του διημέρου θα συζητηθούν με τις τοπικές αρχές. «Άλλωστε κύριο μέλημα ενός δήμου, είναι να φροντίζει και να διαμορφώνει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης κοινωνικές πολιτικές σε σχέση με τον πολίτη και ιδιαίτερα με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Λιοδάκης, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Ο κ. Λιοδάκης, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το στόχο των εκδηλώσεων:
«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ζητήματα προσβασιμότητας, ζητήματα συμμετοχής και λειτουργικής ένταξης των ανθρώπων με αναπηρία στον ιστό της πόλης. Θα δούμε με βιωματικό τρόπο τις δυσκολίες που προκύπτουν αλλά και τις δυνατότητες που έχει η πόλη ώστε να λειτουργήσει προς τη διευκόλυνση όχι μόνο για τους συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες αλλά και όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι ψυχικά πάσχοντες έχουμε παρατηρήσει ότι είναι απομονωμένοι, δέχονται το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού και έτσι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτήν την εικόνα θέλουμε να τη μεταστρέψουμε για αυτό και οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στον αποστιγματισμό και στην προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής που θα τους δίνει το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο ψυχικά πάσχων ή το άτομο με κινητικά προβλήματα για παράδειγμα, μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, σε αυτό το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και αλλοτρίωσης. Αυτές οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το σημερινό άνθρωπο που πρέπει να αντιδράσει, να φύγει από την παθητικότητα της πολυθρόνας και του καναπέ και να κινηθεί στην κατεύθυνση ανατροπής τη μιζέριας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης τόνισε πως είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ένας βιωματικός κύκλος με αυτές τις εκδηλώσεις και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα όσα έχει επιτύχει το σωματείο στη συνεργασία του με τον δήμο.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στο Ρέθυμνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα. Έχουμε δίκτυο διαδρόμων όδευσης τυφλών, έχουμε σε πάρα πολλά κτήρια ασανσέρ με φωνητική αναγγελία, με γραφή μπράιγ, αλλά μένουν να γίνουν πάρα πολλά ακόμη, όχι μόνο για τους τυφλούς αλλά για όλα τα άτομα με αναπηρία. Η συνεργασία μας με το δήμο έχει αποβεί σημαντική και σε θέματα υπηρεσιών και σε θέματα παροχών, αλλά και σε θέσεις εργασίας που είναι ένα θέμα που «καίει». Πριν ακόμη την οικονομική κρίση η ανεργία για τα άτομα με αναπηρία ήταν της τάξης του 84%, φανταστείτε πόσο είναι σήμερα. Η συνεργασία αυτή κατάφερε να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και μειώσεις στα δημοτικά τέλη και το νερό».

Ο κ. Αυγουλάς γεννήθηκε τυφλός, τέλειωσε τη Νομική σχολή, και είναι στη Διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών αλλά και στη Διεθνή Οργάνωση Views.

Η κεντρική πολιτική εξουσία έχει παραμελήσει το Ρέθυμνο

Ο κ. Αυγουλάς διατελεί αντιδήμαρχος στο δήμο Ιλίου στην Αθήνα, με αρμοδιότητα την κοινωνική μέριμνα, και είναι ένας από τους ελάχιστους αιρετούς με μορφή αναπηρίας.

Συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και εξέφρασε τη χαρά του στους δημοσιογράφους, γιατί όπως είπε η δημοτική αρχή έχει ευαισθησίες σε ζητήματα ατόμων με αναπηρία και έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στοχευμένων έργων.

Ο ίδιος ωστόσο χαρακτήρισε το Ρέθυμνο αφιλόξενο σε ό,τι έχει να κάνει με δομές που καθορίζονται από την κεντρική πολιτική εξουσία. «Δεν υπάρχει Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και ο κόσμος αναγκάζεται να πηγαίνει στους άλλους νομούς της Κρήτης, υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή του επιδόματος αναπηρίας και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Ο κ. Αυγουλάς σχολίασε επίσης το θέμα με τα «μαϊμού» επιδόματα εκφράζοντας την πικρία του. «Τα άτομα με αναπηρία έχουν κακοποιηθεί τον τελευταίο καιρό πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά από τα ΜΜΕ. Φυσικά και υπήρχαν ανάπηροι «μαϊμού» και σαν αναπηρικό κίνημα τους καταγγέλλαμε εδώ και τόσα χρόνια. Τώρα που οι πολιτικοί λόγω εκλογών και άλλων πιέσεων το έβγαλαν στα μέσα, δεν δόθηκε βήμα στους αγωνιστές που έχουν κάποια αναπηρία να πουν πως τα καταφέρναμε τόσο χρόνια και πόσο μας προσβάλλουν πρακτικές συμπολιτών μας που είτε εκμεταλλεύονται κοινωνικές παροχές για να πλουτίσουν είτε μη έχοντας την ανάλογη παιδεία καταλαμβάνουν ένα πεζοδρόμιο, ή κλείνουν μια ράμπα.

Πρέπει όλοι μαζί μέσα από εκδηλώσεις βιωματικές, να περάσουμε το μήνυμα ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η συνεργασία και οι από κοινού δράσεις δεν πρέπει να ‘φορολογηθούν’ και να μπουν σε καμία λογική περικοπών». Κάλεσε ο ίδιος τους κατοίκους του Ρεθύμνου να συμμετάσχουν στο βιωματικό εργαστήρι και στο δείπνο στα τυφλά, να κλείσουν τα μάτια και να έρθουν για λίγο στη θέση των ατόμων με προβλήματα όρασης, λειτουργώντας με τις υπόλοιπες αισθήσεις.

"Ο γονιός με ανάπηρο παιδί βλέπει μόνο εμπόδια"


Ο κ. Κουτσανδρέας σημείωσε πως η επιλογή του Ρεθύμνου για τα βιωματικά εργαστήρια και την ημερίδα, έγινε με κριτήριο τη λειτουργία του ΚΨΥ και την τοπική κοινωνία που έχει την ευαισθησία να ακούσει και να δεχθεί μηνύματα τέτοια. «Η κοινωνία του Ρεθύμνου και με το πανεπιστήμιο είναι ο ιδανικός τόπος για να γίνει ένα ξεκίνημα τέτοιο ώστε να δούμε ότι υπάρχουν ακόμη αξίες και δεν υπάρχει μόνο κρίση και μιζέρια», σημείωσε.

Σαν παιδοψυχίατρος στάθηκε ιδιαιτέρα στο γεγονός της τραγικής στιγμής που βιώνει ένας γονιός όταν συνειδητοποιεί ότι το παιδί του είναι ανάπηρο. «Βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε μια γύμνια από προστασία, ασφάλεια, γνώση και καλείται να ακολουθήσει μια διαδρομή που μόνο εμπόδια υπάρχουν μπροστά του. Τέτοια που εάν δεν έχεις βρεθεί στη θέση αυτή δεν μπορείς να καταλάβεις πώς ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει φυσιολογική ζωή, να μεγαλώνει ένα παιδί με τα προβλήματα αυτά που δεν ανήκουν μόνο στην οικογένεια. Είναι προβλήματα του κοινωνικού ιστού και χρειάζονται οι κατάλληλες υποδομές για να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά».

Χαιρετισμός δημάρχου


Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στο Ρέθυμνο σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην χθεσινή ημερίδα που έγινε στο ΞΕΝΙΑ ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης:

«Θεωρούμε πως, τουλάχιστον στον τομέα της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία, έχουμε καταφέρει να τους διασφαλίσουμε συνθήκες που διευκολύνουν τις εν γένει μετακινήσεις τους σε άνετα και ασφαλή πεζοδρόμια, τα οποία πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, διαβάσεις τυφλών κ.α. καθώς και την πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες, κοινόχρηστους χώρους όπως η παραλία, οι πλατείες κλπ με ράμπες και διαδρόμους εισόδου.

Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα και ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε, νομίζω, όλοι πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες την παρούσα χρονική περίοδο, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο, που η ευόδωση των στόχων μας να προϋποθέτει πλήρη ωρίμανση μελετών, ακρίβεια, μεθοδικότητα, στοιχειοθετημένη επιβεβαίωση της αναγκαιότητας του κάθε έργου κι έντονη διεκδικητικότητα, η οποία, στην κυριολεξία, σηματοδοτεί κάθε φορά, έναν διαρκή αγώνα δρόμου.

Ευτυχώς, είναι τόσο ουσιαστική και αποτελεσματική η συνεργασία μας με το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία του Ρεθύμνου και το δραστήριο Πρόεδρο του κ. Δημήτρη Τσαχάκη, ώστε εγκαίρως και με σαφήνεια να σχεδιάζουμε και να οριοθετούμε τις κοινές μας δράσεις, οι οποίες έχουν επίσης κοινό στόχο.

Οφείλω να επισημάνω ότι, πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει ο συγκροτημένος κι ορθός λόγος που χαρακτηρίζει συνολικά τα Μέλη του Κινήματος ΑμεΑ. Με μέτρο και γνώση, διεκδικούν το αυτονόητο, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα της εποχής αλλά και της κάθε περιοχής, χωρίς να αναλώνονται σε απεραντολογίες και γενικεύσεις, που δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα Σύλλογο ή κοινωνικό Κίνημα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, έχουν κατορθώσει να πετύχουν πολλά και σημαντικά, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και διαφυλάττοντας την αξιοπρέπεια των συμπασχόντων με αυτούς.

Με αυτές τις σκέψεις, καλωσορίζω τους φιλοξενούμενους μας στο Ρέθυμνο Ομιλητές της Διημερίδας και μάλιστα με έναν εξ αυτών , τον Αντιδήμαρχο του Ιλιον κ. Αυγουλά Βαγγέλη, είχα τη χαρά μιας γόνιμης συνεργασίας νωρίτερα σήμερα στο Δημαρχείο και συγχαίρω θερμά τους εμπνευστές και το βασικό διοργανωτή των εκδηλώσεων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, το οποίο επιτελεί σπουδαίο ρόλο και προσφέρει πολύτιμο έργο στους Ρεθεμνιώτες.

Εύχομαι, η κοινή μας προσπάθεια, που διαπνέεται από αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς το συνάνθρωπο αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, να βρίσκει ανοιχτές θύρες και οι αποδέκτες των αιτημάτων μας, να έχουν, πρωτίστως, τα μάτια της ψυχής τους ανοιχτά, για να τα ικανοποιούν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.