Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Στα «δίχτυα» της Εφορίας οι part-timers

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Θα πληρώσουν σε περίπτωση κατάργησης του αφορολόγητου.

Η μία και μοναδική κατηγορία εργαζομένων που είχε γλιτώσει από τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών, φαίνεται πως θα πέσει κι αυτή στα «νύχια» της εφορίας.

Η ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολόγητου θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων που εισπράττουν, δεν ξεπερνούσαν το αφορολόγητο και δεν πλήρωναν φόρο.

Πλέον, όμως, πρέπει να πληρώνουν φόρο και αυτοί. Όσοι, δηλαδή, πληρώνονται με 250, 300 ή 350 ευρώ το μήνα (πριν τη μείωση του κατώτατου μισθού πλήρους απασχόλησης), δουλεύοντας 4 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και για την εφορία. Η κατάργηση του αφορολόγητου, που ζητούν μετ΄ επιτάσεως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα τους οδηγήσει σε απώλειες έως και σχεδόν ενάμισι μισθού το χρόνο ! Δείτε γιατί:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ 4.900 ΕΥΡΩ (350 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ)

ΦΟΡΟΣ 2010: 0 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12.000 ΕΥΡΩ)
ΦΟΡΟΣ 2011: 0 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 5.000 ΕΥΡΩ)
ΦΟΡΟΣ 2012: 490 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 0 ΕΥΡΩ)

Από το παράδειγμα (που έγινε με την παραδοχή ότι ο πρώτος συντελεστής θα παραμείνει 10%), είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι τόσο καιρό δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο, θα κληθούν ξαφνικά να δώσουν στην εφορία σχεδόν ενάμισι μισθό !

Το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για αυτούς, καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους θα μειωθεί περαιτέρω, λόγω της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α., που θα οδηγήσει όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης από το 13% στο 19% ή στο 21%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.