Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Υπό κατάληψη το λύκειο Νάξου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Καταγγέλουν τη διεύθυνση για ελλειμματική και αυταρχική πολιτική.

Κλεισμένοι στο κτήριο του Λυκείου εξακολουθούν να βρίσκονται οι μαθητές για 10η μέρα σήμερα διεκδικώντας τα αιτήματά τους τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο.

Στο σχολείο τους βρέθηκε την Παρασκευή ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τους μαθητές όσο και τους καθηγητές και τους γονείς, σε μία προσπάθεια για διάλογο με στόχο τη διακοπή της κατάληψης, αλλά και της εξέτασης των αιτημάτων και των παιδιών.

Ο κ. Μιχαλόπουλος συναντήθηκε με τους μαθητές οι οποίοι επέλεξαν να συνομιλήσουν μαζί του (χωρίς την παρουσία του Διευθυντή του σχολείου τους Παναγιώτη Γατσωτή, αλλά μόνο με την παρουσία κάποιων μελών του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων), του εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τη λειτουργία ειδικά του Γενικού Λυκείου Νάξου αλλά και γενικότερα για την κατάσταση της παιδείας στο σχολείο τους.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι την προσεχή Δευτέρα 19 Μαρτίου, μαθητές, καθηγητές και γονείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις με απώτερο σκοπό να ανοίξει το σχολείο και οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στα μαθήματά τους.

Ωστόσο όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ το naxosnow.gr την Πέμπτη, το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νάξου κλήθηκαν να ψηφίσουν εκ νέου για τη συνέχιση της κατάληψης του σχολείου.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 223 μαθητές εκ των οποίων 188 ψήφισαν υπέρ της κατάληψης και 45 κατά. Υπέρ της κατάληψης μάλιστα ψήφισαν και οι μαθητές της Β τάξης Λυκείου, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τα παιδιά της Γ τάξης μετά το διχασμό που πήγε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί.

Έτσι λοιπόν και μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα το βράδυ που θα συνεδριάσουν καθηγητές, γονείς και μαθητές, τα παιδιά του Γενικού Λυκείου συνεχίζουν την κατάληψη.

Καταγγέλουν τη διεύθυνση για ελλειμματική και αυταρχική πολιτική


Όπως προκύπτει από τα αιτήματα των μαθητών του Λυκείου είναι διάχυτα τα παράπονα σε ότι αφορά τη λειτουργία του σχολείου τους σε βασικούς τομείς και κυρίως στο ρόλο και τη συμπεριφορά του διευθυντή, που θεωρούν ότι δεν εκτελεί με συνέπεια τα καθήκοντά της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή με τους μαθητές.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι μαθητές, το κλίμα που διαμορφώνει η διεύθυνση στη σχολική τους κοινότητα είναι αυταρχικό χωρίς κανένα σημείο επαφής όπως θα έπρεπε να έχουν οι μαθητές με τον προϊστάμενο του σχολείου τους. Επίσης καταγγέλλουν άνιση συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά, τονίζοντας ότι οι πανελλήνιες δεν αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε.

Μέχρι το Υπουργείο Παιδείας θα φτάσουν τα «παράπονα» των μαθητών


Οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Νάξου συνέταξαν έγγραφο με τα αιτήματά τους που περιλαμβάνει επίσης αναλυτικά παραδείγματα που αιτιολογούν τα όσα αναφέρουν, το οποίο και θα αποστείλουν προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή Β βάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, το Σύλλογο καθηγητών Ενιαίου Λυκείου Νάξου και το Διευθυντή του σχολείου.

Χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου τους αναφέρουν:


… Ζητάμε να αλλάξει η συμπεριφορά των διακρίσεων και της αδικίας, να εφαρμοστούν τα ευχολόγια του «σχολικού κανονισμού» σχετικά με «παιδαγωγική ευθύνη», «αγάπη, σεβασμό και ενδιαφέρον για τους μαθητές», συνεισφορά «στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο», «δημοκρατικές αρχές» κ. ά.

Αντίθετα εμείς εισπράτουμε «ακραία συμπεριφορά προς τους μαθητές με αυταρχικό πνεύμα και απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς» που «θεωρείται αρνητικό στοιχείο».

Ουδέποτε ακούσαμε «έπαινο, παραινέσεις, συμβουλές και γενικότερα θετικά κίνητρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.