Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κομμωτές στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Θα εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν ύποπτα σημάδια.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας επισημαίνουν ότι οι κομμωτές μπορούν και θα πρέπει να εκπαιδευτούν να ελέγχουν τους πελάτες τους για καρκίνο του δέρματος. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για αυτόν τον τύπο καρκίνου στην Βρετανία, παρότι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στη χώρα.

Οι κομμωτές δεν θα καλούνται φυσικά να κάνουν διάγνωση, αλλά να επισημαίνουν διακριτικά καθετί ύποπτο που θα εντοπίζουν στο κεφάλι ή τον λαιμό του πελάτη τους, ώστε εκείνος να απευθυνθεί στον γιατρό του.

Από έρευνες προκύπτει ότι η εκπαίδευση αυτού του είδους είναι εφικτή για τους κομμωτές, ενώ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Nottingham City Hospital NHS Trust, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες κομμωτές ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο.

Οι υπέρμαχοι της εκστρατείας πρόληψης κατά του καρκίνου υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν ρουτίνας, μαζί με το κούρεμα και το στέγνωμα, στα 36.000 κομμωτήρια της χώρας.

Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 νέα κρούσματα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Βρετανία. Πολλές περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκονται επί χρόνια, γεγονός που καθυστερεί την θεραπεία και δυσχεραίνει την ίαση.

Από την πιο κακοήθη μορφή του καρκίνου του δέρματος -το κακόηθες μελάνωμα- χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Βρετανία περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. Τα περισσότερα κρούσματα μπορούν να προληφθούν, αλλά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι όσοι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος, φακίδες και πολλούς σπίλους.

Οι ανησυχητικές ενδείξεις είναι οι αλλαγές στο σχήμα ή το χρώμα των σπίλων, κνησμός ή αιμορραγία. Οι αλλοιώσεις στο κρανίο και στο πίσω μέρος του λαιμού πολλές φορές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κομμωτές είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να τις εντοπίσουν.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε οι ασθενείς μας με καρκίνο του δέρματος να έρθουν σε εμάς όταν μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά, αλλά να χρησιμοποιούμε την έρευνα και άλλες μεθόδους για να βελτιώσουμε τον έγκαιρο εντοπισμό των μελανωμάτων στο κεφάλι και τον λαιμό εκμεταλλευόμενοι τον ρόλο των κομμωτών και την μοναδική τους σχέση με τους πιθανούς πελάτες μας» υποστηρίζουν αμερικανοί γιατροί στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.