Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Πολυανθεκτικά μικρόβια οι εχθροί των ασθενών του ΕΣΥ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πάνω από 4.000 ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μέσα σε ένα χρόνο.

Ξεπέρασαν τις 4.000 τα περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφηκαν το διάστημα Νοεμβρίου 2010-Οκτωβρίου 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ τα 112 από τα 128 νοσοκομεία της χώρας.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους κατέληξε. Το 27,5% των νοσηλευόμενων χρειάστηκε να παρατείνει τη νοσηλεία ενώ το 38% των ασθενών έλαβε εξιτήριο λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή κατ’ οίκον.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο της Διασποράς των Πολυανθεκτικών Μικροβίων που υλοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι συνηθέστερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η μικροβιαιμία, η πνευμονία, οι ουρολοιμώξεις και οι χειρουργικές λοιμώξεις.

Οι περισσότερες λοιμώξεις, σε ποσοστό 54,9%, καταγράφηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά.

Ακολουθούν οι παθολογικές και οι χειρουργικές κλινικές.

Τα κυριότερα στελέχη στα οποία αποδίδονται οι λοιμώξεις είναι η Klebsiella (43,2%), το Acinetobacter (35,9%) και η ψευδομονάδα (20,9%).

Οι ειδικοί επισημαίνουν το πρόβλημα της αναποτελεσματικής απολύμανσης καθώς, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, είναι αδύνατο να κλείνουν για να αποστειρώνονται.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που δημιουργεί πολυανθεκτικά μικρόβια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.