Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Tα παιδιά στην κουζίνα τώρα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μοιράστε ρόλους ανάλογα με την ηλικία τους!
Μήπως η κουζίνα σας είναι ένας χώρος απαιτητικός , γεμάτος κουραστικές δουλειές ιδιαίτερα τις ημέρες γύρω μέσα στις γιορτές;

Αλλάξτε το αυτό διασκεδάζοντας στην κουζίνα οικογενειακώς! Μπορείτε να ενσωματώσετε όλη την οικογένειά σας στην προετοιμασία του φαγητού και των γλυκών, μοιράζοντας ρόλους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας με σκοπό να μαγειρέψετε παιχνιδιάρικα όλοι μαζί!

Για τα παιδιά η κουζίνα είναι ένας χώρος πρόκληση. Μπορούν να πιάσουν, να γευτούν, να μυρίσουν όλους τους θησαυρούς που κρύβει η μαμά στα ντουλάπια της και συμμετέχοντας στην προετοιμασία του φαγητού, τα παιδιά εξοικειώνονται με τα διαφορετικά τρόφιμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να τα καταναλώσουν και ταυτόχρονα απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό τους, αφού είναι αποτέλεσμα και προσωπικής τους προσπάθειας!

Για τους μικρούς φίλους!

Τα παιδιά κατά τη νηπιακή ηλικία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αποτελούν την πιο μεγάλη πρόκληση για έναν γονέα στο μαγείρεμα. Κι αυτό γιατί είναι η περίοδος που τα αναπτύσσουν και μαθαίνουν νέες δεξιότητες.

Συμμετέχοντας όμως στην προετοιμασία του φαγητού θα γνωρίσουν τα άγνωστα τρόφιμα και πιθανόν να αυξήσουν σταδιακά την κατανάλωση τους.

• Ξεκινήστε με την υγιεινή των χεριών σας και φορέστε στα παιδιά σας μαγειρικές ποδιές έτσι ώστε να μπουν πιο ενεργά στο ρόλο τους και να μειώσετε τους λεκέδες στα ρούχα.
• Αναφέρετε τα υλικά της συνταγής σας και βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν αρχικά νούμερα και γράμματα και να μετρήσουν τις σωστές ποσότητες.
• Εξηγήστε τους για ποιον λόγο πλένουμε τα λαχανικά με νερό της βρύσης και βοηθήστε τα ώστε να γίνει πράξη.
• Ζητήστε την βοήθεια των παιδιών σας στο ανακάτεμα των υλικών.
• Αφήστε τα να διακοσμήσουν τα πιάτα της οικογένειας και να σας βοηθήσουν να στρώσετε το τραπέζι.

Για παιδιά δημοτικού

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά αυξάνονται οι ικανότητες τους στην κουζίνα. Όχι μόνο μπορούν να μάθουν απλές συμβουλές για το μαγείρεμα, αλλά μπορούν και να ενισχύσουν τις βασικές έννοιες που μαθαίνουν στο σχολείο όπως στην ανάγνωση της συνταγής, να προσθέτουν αριθμούς, να πειραματίζονται με τις ιδιότητες των υγρών κ.α.

• Αφήστε τα παιδιά να διαβάσουν δυνατά την συνταγή και να συγκεντρώσουν μόνα τους τα κατάλληλα υλικά στην σωστή ποσότητα.
• Βοηθήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν σωστά τα μαχαιροπήρουνα και πάντα με την επίβλεψη σας.
• Ζυμώστε ζύμη για κουλουράκια και αφήστε τα παιδιά να δώσουν σχήμα στα κουλουράκια, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και να τοποθετήσουν το ταψί στο φούρνο.

Έφηβοι

Η ασφάλεια στην κουζίνα στην ηλικία αυτή έρχεται δεύτερη δεδομένου πως τα παιδιά πλέον είναι σε ηλικία που γνωρίζουν τους κινδύνους της μαγειρικής και μπορούν να τα καταφέρουν άριστα.

• Δώστε τους χώρο και χρόνο στην κουζίνα σας.
• Αφήστε τους νεαρούς μάγειρες πλήρως υπεύθυνους κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος όπως επίσης και του συμμαζέματος!
• Αφήστε το νεαρό έφηβο να επιλέξει μόνος του τη συνταγή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υλικών της κουζίνας σας ή ακόμη και να πάει για ψώνια μαζί σας.
• Αν τελικά δεν ενδιαφέρεται το παιδί σας για την μαγειρική ζητήστε του να πάρει πρωτοβουλία στο στολισμό των πιάτων και στο στρώσιμο του τραπεζιού. Μπορεί να εκπλαγείτε τελικά από την φαντασία τους και τις ικανότητες τους.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.