Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Τα σνακ σαμποτάρουν τη δίαιτα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ειδικά μετά το πρωινό.

Η κατανάλωση σνακ μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού γεύματος μπορεί ενδεχομένως να σαμποτάρει τη δίαιτα περισσότερο σε σχέση με την κατανάλωση σνακ άλλες στιγμές την ημέρα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Γυναίκες που έλαβαν μέρος σε έρευνα απώλειας βάρους και κατανάλωναν σνακ μετά το πρωινό έχασαν κατά μέσον όρο 7% του σωματικού βάρους τους σε διάστημα ενός έτους, ενώ γυναίκες που δεν κατανάλωναν σνακ πριν το μεσημεριανό έχασαν 11% του σωματικού τους βάρους.

Η επιθυμία να καταναλώσει κάποιος ένα σνακ στο σύντομο διάστημα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού μπορεί να αποτελεί σημάδι λιγότερο υγιεινής διατροφής, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Anne McTiernan, του Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σηάτλ, δήλωσε ότι το σνακ μετά το πρωινό μπορεί να αντανακλά απερίσκεπτες διατροφικές συνήθειες παρά κατανάλωση φαγητού για την ικανοποίηση της αληθινής πείνας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Journal of the American Dietetic Association». Περιέλαβε 123 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, ηλικίας 50 έως 75 ετών. Οι γυναίκες έλαβαν μέρος σε μεγαλύτερη έρευνα, που σχεδιάστηκε για να τις βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να εξετάσει την επίδραση της διατροφής και της άσκησης στον καρκίνο του μαστού.

Ενώ το 97% των γυναικών ανέφερε την κατανάλωση σνακ καθημερινά, μονό το 19% ανέφερε την κατανάλωσή τους μεταξύ 10:30 και 2.00. Οι πιο συνήθεις ώρες ήταν το απόγευμα – ποσοστό 76% ανέφερε την κατανάλωση σνακ μεταξύ 2:00 και 5:30.

Γυναίκες που κατανάλωναν σνακ το πρωί ήταν περισσότερο πιθανό να επιλέγουν τη συχνότερη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα έδειξε ότι το 47,8% όσων έτρωγαν σνακ μετά το πρωινό ανέφεραν την κατανάλωση 3 ή περισσότερων σνακ καθημερινά, ενώ 38,9% των γυναικών που έτρωγαν σνακ το βράδυ ανέφερε ότι κατανάλωνε τόσα σνακ.

Γενικά η κατανάλωση υγιεινών σνακ μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να φτάσουν το στόχο τους απομακρύνοντας την πείνα, δηλώνουν ερευνητές.

Η McTiernan δήλωσε ότι τα σνακς μπορεί να αποτελούν εργαλεία για κάποιον που κάνει δίαιτα, αν τα καταναλώνει επειδή πεινά αληθινά.

Ωστόσο έρευνες αποκάλυψαν ότι οι διατροφικές συνήθειες στις ΗΠΑ αλλάζουν. Η διατροφή επηρεάζεται όλο και περισσότερο από άλλα στοιχεία εκτός της πείνας και οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο συχνά, αναφέρει η έρευνα. Η διατροφή γίνεται περισσότερο απερίσκεπτη.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η απερίσκεπτη κατανάλωση σνακ συσσωρεύει επιπλέον θερμίδες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε λιγότερες στο επόμενο γεύμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην έρευνα, γυναίκες που κατανάλωναν 2 ή 3 σνακ την ημέρα είχαν υψηλότερη πρόσληψη ινών σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν 1 ή κανένα σνακ την ημέρα. Όσες επέλεγαν τα σνακς το απόγευμα είχαν υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους θα πρέπει να ‘εκπαιδευτούν’ στους τρόπους υγιεινής ενσωμάτωσης των σνακ στη διατροφή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.