Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Πιείτε καφέ πριν τον ύπνο για να... ξυπνήσετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τονώνεται καλύτερα ο οργανισμός.

Για τους επαγγελματίες οδηγούς τα ταξίδια αποτελούν αληθινό γολγοθά όταν αναγκάζονται να οδηγούν νυσταγμένοι, παρ’ ότι θα προτιμούσαν να κοιμηθούν λίγο ή έστω να πάψουν να νυστάζουν με τη βοήθεια ενός δυνατού καφέ.

Η καλύτερη ιδέα όμως είναι να συνδυάζουν και τα δύο για να τονωθούν - και όχι κατ’ ανάγκην με τη σειρά που θα νόμιζε κανείς, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου κατά κανόνα συνιστούν να αποφεύγουμε την καφεΐνη και τα άλλα διεγερτικά πριν από τον ύπνο, διότι θα τον ταράξουν. Μοιραία, λοιπόν, οι περισσότερες μελέτες για την υπνηλία στο τιμόνι έχουν συγκρίνει την αναζωογονητική δύναμη της σιέστας με αυτήν ενός φλιτζανιού καφέ.

Ωστόσο, αν και οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι μια σιέστα 15-30 λεπτών είναι αρκετή για να αυξηθούν η εγρήγορση και οι επιδόσεις του οδηγού πίσω από το τιμόνι, ο καφές έχει αναδειχθεί λίγο καλύτερη επιλογή.

Σε μια σειρά νεότερων μελετών όμως, ερευνητές από την Αγγλία ανακάλυψαν ότι τη μεγαλύτερη τόνωση παρέχει ο κατάλληλος συνδυασμός των δύο: πρώτα πρέπει κάποιος να πιει τον καφέ και αμέσως να κοιμηθεί για 15 λεπτά.

Η μέθοδος αυτή πιστεύεται ότι αποδίδει επειδή η σύντομη διάρκεια του ύπνου απαλλάσσει τον εγκέφαλο από μια ουσία που του προκαλεί την υπνηλία (λέγεται αδενοσίνη), ενώ η καφεΐνη χρειάζεται 20 λεπτά για να δράσει στον οργανισμό, οπότε αρχίζει να επιδρά μόλις ανοίξει κανείς τα μάτια του.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.