Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ζήστε καλά ... με τα χρόνια σας!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποτέ δεν είναι αργά για ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν κοιτάζοντας στον καθρέφτη ξαφνικά βρούμε μερικές …ρυτίδες και τις πρώτες άσπρες τρίχες είναι τα πρώτα σημάδια ότι μεγαλώνουμε! Ο οργανισμός μας αλλάζει.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι τα παρακάτω:

Καρδιαγγειακό σύστημα:
Το τοίχωμα των φλεβών και των αρτηριών (αγγεία) γίνεται λιγότερο ελαστικό. Η φυσική απώλεια της ελαστικότητας, σε συνδυασμό με την αθηροσκλήρωση, κάνει τις αρτηρίες σας πιο σκληρές, «προκαλώντας» την καρδιά σας να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Φάτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ασκηθείτε και κόψτε το κάπνισμα.

Τα οστά, οι μύες και οι αρθρώσεις των οστών μας φτάνουν στη μέγιστη μάζα τους, μεταξύ των ηλικιών 25 και 35. Όπως περνάει ηλικία, τα οστά μας συρρικνώνονται σε μέγεθος και σε πυκνότητα. Σταδιακή απώλεια της πυκνότητας αποδυναμώνει τα οστά μας και τα καθιστά πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό. Συμπεριλάβετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D στη διατροφή σας. Προστατεύστε επίσης τις αρθρώσεις σας από τους τραυματισμούς.

Ο εγκέφαλος και το νευρικό σας σύστημα:
με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η μνήμη σας και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Για να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε καλή σχετικά κατάσταση, ασκηθείτε και τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Μείνετε διανοητικά και κοινωνικά ενεργός. Εάν ανησυχείτε για την απώλεια μνήμης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δέρμα, νύχια και μαλλιά:
Με την ηλικία, το δέρμα σας λεπταίνει και γίνεται λιγότερο ελαστικό και πιο εύθραυστο. Τα νύχια σας μεγαλώνουν με ρυθμό στο μισό από ότι στο παρελθόν. Τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν γκρι και λεπτά. Το δέρμα σας γερνάει π.χ. από την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των ετών. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα καταστροφής του δέρματος και την εμφάνιση των ρυτίδων.
Τι μπορείτε να κάνετε: Σταματήστε το κάπνισμα και αρχίστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά για να παίρνετε τις αναγκαίες βιταμίνες.

Σωματικό Βάρος: Θερμίδες που παλαιότερα ο οργανισμός τις χρησιμοποιούσε για τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες σας, τώρα αποθηκεύονται ως λίπος. Επιπλέον το επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να μειωθεί, με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Αρχίστε να αθλείστε συστηματικά και να τρώτε υγιεινά!

Η σεξουαλικότητα: Με την ηλικία, οι σεξουαλικές ανάγκες και οι επιδόσεις μπορεί να αλλάξουν. Οι κόλποι των γυναικών συρρικνώνονται και τα τοιχώματα γίνονται λιγότερο ελαστικά. Η κολπική ξηρότητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν το σεξ, επίπονο. Η στυτική δυσλειτουργία γίνεται όλο και πιο συχνή στους άνδρες, καθώς γερνούν. Από τη στιγμή που είναι 65 ετών και πάνω, έως και ένας στους τέσσερις άνδρες έχουν δυσκολία να διατηρήσουν τη στύση σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το σύντροφό σας και μιλήστε με το γιατρό σας. Μην ντραπείτε! Μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις όπως, η χρήση κρέμας οιστρογόνου για την κολπική ξηρότητα ή φάρμακα από το στόμα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Θυμηθείτε ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι επιλογές μας καθορίζουν τί είμαστε και αυτό ισχύει ακόμα και για το σώμα μας!


Πηγή: http://iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.