Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ποια γραμμή χωρίζει τον πότη από τον... αλκοολικό;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της 1ης πανελλήνιας έρευνας γνώσης για το αλκοόλ.

Γνωρίζατε ότι 800.000 Έλληνες δηλώνουν ότι πίνουν αλκοόλ καθημερινά και ότι το 50% αποδίδει την έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ, σε αδυναμία χαρακτήρα;

Γνωρίζατε ότι οι περισσότεροι, δεν αντιλαμβάνονται τη δυσδιάκριτη γραμμή που χωρίζει τον πότη από τον αλκοολικό;
Είχατε υπόψη σας ότι μόνο 3 στους 10 αναγνωρίζουν πως η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ είναι αλκοολισμός;

Για πρώτη φορά μία έρευνα ανιχνεύει τη σχέση των Ελλήνων με το αλκοόλ.

Η 1η Πανελλήνια Έρευνα Γνώσης για το Αλκοόλ, καταγράφει το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων, τις πιθανές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης, καθώς και τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, στο ξενοδοχείο Hilton, από τη Μ.Κ.Ο «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με θέμα «Υπεύθυνη Κατανάλωση. Υπεύθυνη Ενημέρωση; - 1η Πανελλήνια Έρευνα Γνώσης για το Αλκοόλ – Ανοιχτή Συζήτηση».

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος των ΝΗΦΑΛΙΩΝ, κος Γιάννης Μπουτάρης, με την Πρόεδρο των ΝΗΦΑΛΙΩΝ, κα Σιμώνη Ξανθογιώργου και μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης

Το «παρών» έδωσαν στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέλη της Μ.Κ.Ο., εκπρόσωποι της Πολιτείας και άνθρωποι που έχουν βιώσει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα τον αλκοολισμό.

Η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
• Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες γνωρίζουν ότι η αιθυλική αλκοόλη-αλκοόλ είναι κλασική εξαρτησιογόνος ουσία («ναρκωτικό»).

• Το 84,7% των ατόμων μεταξύ 17 και 24 ετών είναι ενήμερα για το επιτρεπτό όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ το 20,4% δεν είναι.

• Το 30,2% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι.

• Το 10% δεν γνωρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που επιθυμούν να εγκυμονήσουν απαγορεύεται να καταναλώσουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

• Μόνο 3 στους 10 αναγνωρίζουν ότι αλκοολισμός είναι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ.

• Το 50% πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα, χωρίς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του αλκοολισμού ως πραγματικά συμπτώματα μιας ασθένειας.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας», κα Σιμώνη Ξανθογιώργου (Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας), ενώ τα ευρήματα σχολίασαν η κα Βίκυ Βράνα, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τ.Ε.Ι. Σερρών, καθώς και ο κ. Γιάννης Μουζάς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής - Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Αλκοολογικού Ιατρείου - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Το πάνελ της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της 1ης Πανελλήνιας Έρευνας Γνώσης για το Αλκοόλ (από αριστερά): κος Μηνάς Μαυρικάκης Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε.
κα Σιμώνη Ξανθογιώργου, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο <<ΝΗΦΑΛΙΟΙ-στην υγεία μας>>, Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
κος Γιάννης Μουζάς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Αλκοολογικού Ιατρείου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου κα Βίκυ Βράνα, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τ.Ε.Ι. Σερρών

Τα κύρια συμπεράσματα έδωσαν το έναυσμα για την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μίλησε για τις προοπτικές και τις τάσεις στην Ευρώπη σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Barmen κ. Κωνσταντίνου Στεφανακίδη, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του «πίσω από την μπάρα» και του συγγραφέα κ. Αλέξη Σταμάτη, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα της κατάχρησης αλκοόλ και τις επιπτώσεις στην υγεία με σύντομη αναφορά στο προσωπικό του βίωμα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή πασχόντων που έχουν βιώσει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα τον αλκοολισμό.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο κ. Γιώργος Πατούλης, Προέδρος Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο κ. Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συμπεριφόρα που μπορεί και πρέπει να διαδοθεί στην ελληνική κοινωνία, μέσα από συλλογική ευαισθητοποίηση και επένδυση σε θέματα εκπαίδευσης.

Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος τόσο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, όσο και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της. Είναι χαρά μας που η συνεργασία μας με την Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας», εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο με δράσεις που ενισχύουν σημαντικά την ενημέρωση του κόσμου για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ».

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (www.responsibeerity.gr), ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβάλει τις ερωτήσεις του στο twitter (@responsibeerity - #erevna_ALC). Επιπλέον, το video της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της 1ης Πανελλήνιας ‘Έρευνας Γνώσης για το Αλκοόλ θα παραμένει διαθέσιμο στο site www.responsibeerity.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.