Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τρίκαλα - Ν. Λέγκας: Φθηνές δικαιολογίες η απάντηση του Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι υποστηρίζει ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ.

Να «χρυσώσει το χάπι» επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Λέγκα για τους λόγους που οδήγησαν στο γεγονός ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο μόνος θεσσαλικός Νομός στον οποίο δεν ιδρύεται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης αναφέρεται στη σχετική διάταξη του Νόμου 3863/10 σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων.

Δηλώνει επίσης ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 45 σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία και άλλων σημείων ΚΕΠΑ για την κατάθεση αιτήσεων και την πραγματοποίηση συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών, προκειμένου να καλυφθούν και άλλες περιοχές της χώρας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η λειτουργία των νέων σημείων ΚΕΠΑ θα αποφασισθεί αφού εκτιμηθεί ο όγκος των αιτήσεων ανά περιοχή, μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας.

Με αφορμή την ανωτέρω απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου ο κ. Λέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα θέσει το θέμα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας από τον Ιούλιο του 2010, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

Από τότε είχα τονίσει ότι θα δημιουργείτο πρόβλημα στη μετακίνηση και στην πρόσβαση κυρίως των ατόμων με αναπηρία αλλά και των ηλικιωμένων στα εν λόγω κέντρα και καλούσα τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πώς σκέφτεται να επιλύσει το πρόβλημα.Σήμερα, από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σαφέστατα προκύπτει ότι η κυβέρνηση, με φθηνές δικαιολογίες, προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι» αποφεύγοντας επιπλέον να απαντήσει γιατί ο Νομός Τρικάλων είναι ο μόνος Νομός της Θεσσαλίας στον οποίο δεν ιδρύθηκε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός με την απάντηση επιχειρεί να υπονοήσει ότι το θέμα της λειτουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Νομό είναι ανοιχτό και ότι θα εξεταστεί στο μέλλον, το ζητούμενο είναι ότι σήμερα ο Νομός Τρικάλων, σε αντίθεση με άλλους Νομούς, θα υποβάλλει τους ασφαλισμένους και τα ΑΜΕΑ στην πρόσθετη ταλαιπωρία της μετακίνησης σε γειτονικούς Νομούς.

Η πολιτική αυτή απόφαση θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα από τον αρμόδιο Υπουργό αφού είναι και προκλητική για το Νομό αλλά και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.