Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η προσβάσιμη στους επισκέπτες με αναπηρία έκθεση «Μύρτις»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Στο μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Η έκθεση υπό τον τίτλο “Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” που θα φιλοξενηθεί από αύριο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο, είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες με απώλεια όρασης ή ακοής.

Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν. Τα εγκαίνια της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου γίνονται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά το “προσβάσιμον” της ειδικά σχεδιασμένης διαδρομής της έκθεσης “μεταφράζεται” σε απτικά θέματα, ακουστική ξενάγηση, περιγραφές στην ελληνική και διεθνή νοηματική γλώσσα και έντυπο υλικό στη γραφή Braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραφή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η έκθεση που φιλοξενείται από αύριο στον Βόλο έχει ήδη παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό. Το περασμένο καλοκαίρι φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, όπου υπολογίζεται ότι την επισκέφτηκαν 15.000 και πλέον άνθρωποι. Σημείο αναφοράς – κεντρικό έκθεμα, είναι η ανάπλαση του προσώπου νεαρής κοπέλας 11 ετών του 5ου π.Χ. αιώνα (αποτέλεσμα πολύρονης διεπιστημονικής έρευνας), το κρανίο της οποίας ανακαλύφθηκε σε ομαδικό τάφο από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου - Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι παράλληλα με την “κεντρική” έκθεση, θα φιλοξενηθούν σε αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου δύο σχετικές με το θέμα της κεντρικής παράλληλες εκθέσεις. Τα εγκαίνια της πρώτης είναι προγραμματισμένα για το μεθεπόμενο Σάββατο 22 Οκτωβρίου και της δεύτερης για την τελευταία ημέρα του χρόνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.