Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Πρώτοι πληγέντες της κρίσης τα άτομα με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε περιόδους κρίσης, οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι ανάπηροι, διαπιστώθηκε στο συνέδριο του Economist με θέμα «Άτομα με αναπηρία και δικαίωμα στην ένταξη».

«Στην κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα οι ανάπηροι είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, στην εναρκτήρια ομιλία του 3ου Συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που οργάνωσε ο Economist με θέμα «Άτομα με αναπηρία και δικαίωμα στην ένταξη». «Σε κατάσταση υψηλής ανεργίας, το ποσοστό απασχόλησης των αναπήρων μειώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς απ' ό,τι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε και πρόσθεσε: «Ένα άτομο με αναπηρία που βυθίζεται κάτω από τα όρια της φτώχειας πολύ πιο δύσκολα μπορεί να βγει από αυτό σε σχέση με ένα άτομο που δεν έχει αναπηρία».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο, επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης για να προσθέσει ότι «τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται για την κρίση, αλλά είναι από τους πρώτους που πληρώνουν την κρίση». Επέκρινε το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία βαρύνονται με τα έκτακτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και τόνισε ότι από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα απαλλάσσονται οι οικογένειες των ανηλίκων ΑΜΕΑ, όχι όμως εκείνες των ενηλίκων ΑΜΕΑ.

Τον κίνδυνο που αποδεδειγμένα διατρέχουν σε περίοδο κρίσης τα άτομα με αναπηρία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αναγνώρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος. Σημείωσε τα «σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσης κατά την άσκηση πολιτικής στην παρούσα συγκυρία» και δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών, ψηφιοποίηση των επιδομάτων πρόνοιας, εξορθολογισμό και εξοικονόμηση πόρων, δημιουργία προϋποθέσεων μέσω του «Καλλικράτη» ώστε η προνοιακή πολιτική και ό,τι σχετίζεται με τα ΑΜΕΑ να περάσει σταδιακά καθ' ολοκληρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Βάλαμε στόχο να δώσουμε βιώσιμη λύση», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος υπό το βάρος του σοβαρότατου προβληματισμού για τις επενέργειες της συρρίκνωσης των προνοιακών επιδομάτων και της αποσάθρωσης των κοινωνικών δομών. Όμως, θέτοντας το καίριο ζήτημα της διαχείρισης των πόρων, επισήμανε ότι με τον μέχρι τώρα ρυθμό αύξησης των προνοιακών επιδομάτων, η χώρα θα έπρεπε να δίνει κάθε χρόνο επιπλέον 140 εκατ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος τα επιδόματα θα ανέρχονταν σε 850 εκατ. ευρώ και το 2012 θα ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για 1 εκατ. ευρώ σε προνοιακά επιδόματα, όταν συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ».

Την πολιτική για άτομα με αναπηρία που «περιορίσθηκε στην παροχή επιδομάτων» και «δημιούργησε μια εξάρτηση που εγκλωβίζει το άτομο με αναπηρία», επέκρινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, και ανέδειξε ως στόχο «μια ανοικτή και προσβάσιμη κοινωνία». «Σ' αυτές τις δύσκολες μέρες, ο Δήμος της Αθήνας θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία», υποσχέθηκε ο κ. Καμίνης και προέταξε το πρόβλημα της προσβασιμότητας των αναπήρων στην πρωτεύουσα με την προβληματική ρυμοτομία, τα συνεχή εμπόδια στα πεζοδρόμια, τα προβληματικά μέσα μαζικής μεταφοράς και την υπερβολική χρήση Ι.Χ.

«Η κρίση πλήττει επιχειρήσεις, οικογένειες και άτομα. Η ανεργία αυξάνει, το εισόδημα μειώνει και μαζί μειώνει η κατανάλωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στις πολιτικές πρόσληψης προσωπικού», σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νίκος Αναλυτής. Όπως σημείωσε ο κ. Αναλυτής -και επισημάνθηκε και από άλλους ομιλητές- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από έντονη εσωστρέφεια που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την απασχόληση ατόμων με αναπηρία. Αλλά και σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν άτομα με αναπηρίες είναι εξαιρετικά μικρός. «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ δεν λύνει το πρόβλημα, αφού όποιος προσλαμβάνεται υπό αυτές τις συνθήκες νιώθει τοποθετημένος και όχι επιλεγμένος», είπε ο κ. Αναλυτής και κατέληξε: «Το Δίκτυό μας θα ήθελε να συνεργασθεί με υπεύθυνους φορείς για να ενθαρρύνει επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ΑΜΕΑ».

Διαφορετικές και ιδιαίτερες ήταν οι εισηγήσεις της Ευγενίας Λιανού που είναι διευθύντρια ποιότητας και ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία Coco-mat και του κ. Γιάννη Καλογεράκη που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας JMK Anthropocentric Corporate Training & Development.

«Εμείς δεν έχουμε να επιδείξουμε κάποια καλή πρακτική, διότι αυτή είναι η καθημερινότητά μας», είπε η κ. Λιανού και πρόσθεσε: «Στην εταιρεία μας συνυπάρχουν 13 εθνότητες, εννέα θρησκείες και μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία. Αυτό δεν το κάναμε γιατί είμαστε καλοί, αλλά γιατί θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους. Και τους καλύτερους τους αποκτούμε όταν δεν βάζουμε περιορισμούς. Δεν κάνουμε κάτι εξαιρετικό. Εξετάζουμε ικανότητες και δεξιότητες και μετά ξεκινά το δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης, το να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με ό,τι κάνουμε. Μας ενδιαφέρει να είμαστε μια εταιρεία που έχει ουσία ύπαρξης. Η διαφορετικότητα για μας δεν είναι ένα project. Είναι ταξίδι».

«Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που βλέπουμε το πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογεράκης που στηλίτευσε την έλλειψη ευαισθησίας η οποία χαρακτηρίζει τους σημερινούς ανθρώπους και τις εταιρείες. Κλειδί για τη διαχείριση της διαφορετικότητας είναι η ενσυναίσθηση, είπε ο κ. Καλογεράκης, «η ικανότητα να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται ο άλλος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.